53. Сајам образовања и наставних средстава, под слоганом „Образована Србија, успешна Србија“ и под покровитељством Министарства просвете Републике Србије, одвијаће се и ове године паралелно са 67. Међународним београдским сајмом књига, од суботе 19. октобра до недеље 27. октобра 2024. године у хали 2Ц Београдског сајма.

Београдски сајам, као водећи центар домаће и регионалне привреде, кроз организацију Сајма образовања и наставних средстава наставља да истиче образовање као један од најважнијих приоритета савременог доба. Знање и образовање су темељи на којима почива развој сваког друштва, пружајући кључ за напредак у свим аспектима живота.

Сајам образовања и наставних средстава предано прати актуелности и иновације у образовној политици и државној стратегији, и представља драгоцену збирку информација за годишњи преглед, како у образовно-васпитним установама, тако и за професионалну перспективу и избор образовних профила и будућих каријера младих из Србије и региона.

Програмским концептом сајма и пратећим стручним скуповима обухваћени су сви сегменти образовног система: формално и неформално образовање, професионална оријентација, предузетништво, едукација, уџбеници и едукативна издања, подстицај на образовање, доживотно учење, трансфер знања, инклузивно образовање, неговање талената, међународна сарадња итд. Једнако важан сегмент излагачког програма обухвата опрему и средства за савремену наставу и рад васпитно – образованих установа различитих нивоа и струка.

Традиционално одржавање овог догађаја паралелно са Међународним београдским сајмом књига чини га јединственим местом за сусрет представника образовних институција, педагога, наставника, истраживача и издавача. Програм је ове године осмишљен као успешна комбинација педагогије, креативности и технологије, отварајући простор за дијалог и размену идеја које обликују будућност образовања.

Посетиоци ће моћи да истраже дигиталне ресурсе, интерактивне платформе и едукативне апликације које трансформишу процес учења у динамично искуство. Сајам ће такође обухватити програме образовних установа различитих нивоа и струка, савремена наставна средства, уџбенике и остала едукативна издања, дидактичка средства и игре које подстичу креативност, моторику и др.

СЕРВИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

Радно време 53. Сајма образовања и наставних средстава (као и 67. Међународног београдског сајма књига): од 10 до 20 часова

Цена улазнице: Цена појединачне улазнице је 350 динара, за групне посете (најмање 20 особа/ученика) 250 динара.

Породична улазницапородични дани, понедељак и уторак 21. и 22. октобар – 1.000 динара

Пешачка пропусница за све дане трајања Сајма књига и Сајма образовања – 1.000 динара

Паркинг за аутомобиле: 200 динара по сату.

Новинарске акредитације: Захтев за новинарске акредитације: press@sajam.rs
Акредитација за Сајам књига важе и за праћење и извештавање са Сајма образовања и наставних средстава.

Министарство просвете Републике Србије, дугогодишњи покровитељ сајма, активно је укључено у манифестацију наступањем у својству излагача. На штанду Министарства планиран је богат програм, тематски одређен по данима, који ће представити талентоване предшколце, ученике и студенте, као и посвећене васпитаче, наставнике и професоре из целе Србије. На овај начин, пружиће им подршку, да њихов труд и рад буду видљивији и препознатљивији. Рад и примере добре праксе представиће вртићи, основне и средње школе, факултети, студентски и ученички домови, као и ученичке задруге.

Посетиоци ће моћи да чују више информација о толеранцији, разумевању и заштити од вршњачког насиља. Посебан програм за посетиоце припремиће уметничке и музичке школе.

Пратећи програм

Излагачки део манифестације употпуниће пратећи програм који ће се одвијати у Сали за пратећи програм у хали 2Ц а поред стручних предавања, посетиоци ће бити у могућности да присуствују и радионицама, промоцијама, презентацијама намењене широј јавности.

Поред програма у Сали, свакодневни програми ће се одвијати и на штанду Министарства просвете као и на штандовима излагача.

Школски дан – четвртак, 24. октобар

Школски дан намењен је организованим посетама ученика, наставника, школских библиотекара, студената и професора. Излагачи за школски дан припремају садржајан програм намењен старијим и млађим школарцима, као и њиховим учитељима и предавачима.

Атмосфера и програм манифестације пажљиво су осмишљени како би пружили подршку ученицима у њиховом учењу и развоју. За стручњаке у области образовања и наставних средстава, овај догађај представља идеално место за размену знања, успостављање нових веза и јачање сарадње између образовних институција, издавача и технолошких лидера.

Сваке године Београдски сајам угости око 100 хиљада посетилаца током Сајма образовања и наставних средстава и Сајма књига. Ова манифестација је више од обичног догађаја; она је јединствена прилика за појединце и цело друштво да напредују, уче и остваре свој пун потенцијал кроз културу и образовање.