Бора Ђорђевић, оснивач, рокер и фронтмен легендарне српске рок групе групе „Рибља чорба“ преминуо је у 72. години у болници у Љубљани. Био је изузетна личност у свету музике и културе бивше Југославије, један од најважнијих и најутицајнијих музичара на Балкану. Његов допринос музичкој сцени и култури није могао да се мери само кроз његове песме, већ и кроз утицај који је имао на генерације љубитеља рок музике.

Био познат по енергичној интерпретацији и оштром друштвеном коментару који је често прожимао његове текстове. Његова музика је обухватала широк спектар тема, од личних и социјалних проблема до сатиричних и хумористичних коментара о друштву. Група „Рибља чорба“, коју је основао 1978. године, постала је синоним за српски рок и њихови хитови су постали неизоставан део рок сцене у региону. Њихови албуми као што су „Кост у грлу“, „Бувља пијаца“ и „Истина“ постали су класици, а песме као што су „Погледај дом свој, анђеле“ и „Лутка са насловне стране“ остале су урезане у сећању многих генерација.

Његова смрт представља велики губитак за музичку заједницу и обожаваоце широм Балкана. Иако је „Рибља чорба“ била позната по свом критичком и често провокативном ставу о политичким и друштвеним темама, Бора Ђорђевић је, на свој начин, био и глас отпора и слободе израза, чиме је стекао дубоко поштовање, наклоност публике и статус културне иконе. Његов рад није био само забава за публику, већ је и често провоцирао размишљање и расправу о важним питањима. Због свега тога, „Рибља чорба“ ће остати синоним за иновативни и критички приступ рок музици, а Ђорђевић ће се памтити као један од најважнијих и најинспиративнијих музичара Балкана.

Бора Ђорђевић је са „Рибљом чорбом“ у више наврата обогатио и историју Београдског сајма. Септембра 1983. „Рибља чорба“ и „Силуете“ наступали су у хали 1 Београдског сајма. У склопу великих турнеја, априла 1987, такође у хали 1, свирали су пред око 20 хиљада Београђана. Публика је нон-стоп певала, од прве до последње песме. Баш тај концерт и на моменте запаљива атмосфера учинили су да многи тај догађај памте и дан-данас. Децембра 1988. у истој хали 1 Београдског сајма гледало их је и слушало више од петнаест хиљада људи. Концерт је потврдио величину и значај „Чорбе“ за регионална рок-дешавања у том тренутку. Априла 1994. „Чорба“ и Бора Ђорђевић наступили су на Београдском сајму у оквиру великог концерта „РнР Заувек“…

Иако је физички отишао, музички опус и утицај Боре Ђорђевића наставиће да живе кроз песме и сећања на њега.