Београдски сајам се са тугом опрашта од глумачке звезде Алена Делона, уметника чија је харизма непролазно осветлила свет кинематографије. Његов непоновљиви стил и упечатљиви филмски ликови оставили су неизбрисив траг на генерацијама љубитеља филма.

Током своје богате каријере, Делон је освојио срца публике широм света, а траг је оставио и у Београду, где је током посете 1962. године боравио на Београдском сајму. Наиме, под сајамским куполама снимана је антологијска, монстр – сцена шаховске партије, са живим фигурама. Пријем за екипу филма „Марко Поло“ одржан је у хали 1 Београдског сајма, у присуству тадашњег директора Јаше Рајтера. Док је Делон замишљено седео на ивици фотеље у кожној црној јакни, око њега су били режисер филма Кристијан Жак, продуцент, глумци и други битни људи за остварење овог филма.

Том приликом, када је Београдски сајам угостио великог глумца, настала је и са поносом се чува фотографија Алена Делона испред слике из уметничке колекције Сајма, платна „Панорама Београда“ уметнице Лизе Крижанић.

Његова посета Београду и сусрет са публиком остали су упамћени као један од незаборавних тренутака у културној историји града.

Делонов одлазак представља губитак за све нас, али његово наслеђе наставиће да инспирише и подсећа на непролазну лепоту и моћ уметности. Београдски сајам заувек ће памтити његов допринос свету филма и култури, и с поносом се сећати тренутака када је, макар на кратко, био део и сајамске богате културне традиције.