На Београдском сајму свечано је отворен 46. Међународни сајам грађевинарства под покровитељством Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Републике Србије.

Од 27. до 30. априла 2022. године у халама 1, 1А, 2, 3, 3А, 4 и на отвореном простору Београдског сајма одиграће се водећи сајамски догађај у грађевинској индустрији у региону југоисточне Европе, а овогодишњи мото је „Будућност у изградњи“.

Свечано отварајући Сајам грађевинарства, министар грађевинарства саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић изразио је задовољство што ову манифестацију отвара у години јубилеја Београдског сајма, 85. годишњице постојања.

„Нема важније манифестације која ће показати економски развој и напредак Србије него што је то овај сајам. И мото овогодишњег сајма, ‘Будућност у изградњи’ говори о стању духа и амбицији, које сви у овом сектору имамо. Иза нас су две тешке године током којих је грађевинарство у Србији показало да може да се суочи са изазовима и да покаже висок ниво ефикасности и рада и, што је најважније, да обезбеди сталан приход инвестиција“, рекао је министар.

„Постављамо основе за будућност и наставак историјског таласа инвестиција у српски грађевински сектор. Ово је прилика да се види шта има да понуди и домаћа и страна грађевинска струка, архитекте, пројектанти, да научимо и усвојимо најпрофесионалније и најмодерније стандарде планирања, пројектовања и изградње“, рекао је он. „Влада ће учинити све да функционисање сектора тече без препрека. Имамо изванредну базу, а изградња брзе пруге Београд – Нови Сад то потврђује. За ту прилику је морало да се ангажује велики број инжењера, пругу је градило око 150 фирми, од тога 120 компанија из Србије, а око 10.000 радника из Србије било је директно ангажовано у овом пројекту. Епилог су референце за учествовање у другим сличним пројектима и у земљи и у иностранству“.

„Влада ће“, нагласио је Момировић, „наставити градњу брзе пруге до Будимпеште и ка Нишу, аутопутева широм Србије, подизање капацитета лучке инфраструктуре. У оквиру плана изградње комуналне инфраструктуре следећих пет година треба да изградимо 7.000 километара канализационе инфраструктуре и више од 250 постројења за пречишћавање отпадних вода. Све то урадићемо кроз реализацију модерних и еколошки одрживих грађевинских пројеката“.

Амбасадор Краљевине Холандије у Србији Јоуст Реинћес подсетио је да „када размишљамо о грађевинарству и грађевини стварамо слике високих зграда, станова, стакла, челика, бетона и камена, као да се ради о педесет нијанси сиве“.

Подсетио је да су у Холандији, земљи која предњачи у оплемењивању пејзажне архитектуре, „унели у ту слику цвеће и биљке, озеленели зидове, кровове и фасаде, и то због највећег изазова 21. века – климатских промена и загађења ваздуха. То су главни изазови са којима се суочавамо данас и којима морамо да се супротставимо новим грађевинским материјалима и одрживошћу изграђеног простора. Утицај свега тога ће превасходно бити локални, осетиће се у Београду, Нишу или Смедереву, али и у Амстердаму, Ротердаму или Хагу“.

Амбасадор је рекао да ће „на овој манифестацији посетиоци моћи да виде један зелени сегмент, где холандске компаније приказују на који начин озелењавање може да подигне квалитет живота, а користи које ћемо имати од озелењавања градова осетиће се и на здрављу и на општој добробити у вези са температуром у градовима и загађеношћу, повећаће се биодиверзитет, а чак ће и вредност некретнина порасти.“

Холандија ће у мају покренути пројекат „Зелени градови у Србији“ у вези с чиме ће једна велика делегација отпутовати у Холандију, заједно са представницима међународне заједнице. Циљ је да градови Србије буду још лепши, одрживији и пријатнији за живот“.

Иван Вујисић, представник компаније Винербергер Србија, генералног спонзора Сајма грађевинарства, лидера у примени система за модерну градњу, најквалитетнијих у Европи, изразио је задовољство што може да помогне у успешном одржавању ове манифестације и рекао да ће Винербергер понудити све оне иновативне ствари које постоје и на светском нивоу. „Јер је све што постоји на свету данас могуће је наћи и на овом сајму“.

СЕРВИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

Радно време манифестације: од среде, 27. априла до петка 29. априла од 10 до 19 часова, у суботу, 30. априла од 10 до 17 часова.

Улазнице: цена појединачне улазнице је 400 динара, а за групне посете 250 динара.

Улазнице за ђаке и студенте: 150 динара уз ђачку књижицу и индекс. Улаз уз регистрацију преко B2B портала је бесплатан.

Паркинг: 150 динара по сату.