На Београдском сајму свечано су отворене две међународне манифестације – Сајам намештаја, опреме и унутрашње декорације и Сајам машина, алата и репроматеријала из области дрвне индустрије. Овогодишња, 54. смотра дрвне индустрије одржава се на 55 хиљада квадрата, а своје експонате – намештај, репроматеријале, машине и осталу опрему потребну за производњу намештаја и уређење ентеријера, изложило је више од 520 излагача из педесетак земаља.

– Наш план да београдски Сајам намештаја постане трећи највећи сајам те врсте у Европи – после Келна и Милана, амбициозан је, али ако наставимо да бележимо добре резултате и суфицит у размени са светом, ако одржимо виталност ове индустрије и овог дела привреде – у томе ћемо и успети, рекао је Расим Љајић, потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација, проглашавајући сајмове отвореним.

На свечаном отварању 54. Сајма намештаја Љајић је подсетио да је ову манифестацију отворио и пре три године, али да је она данас неупоредиво већа и боља по свим критеријумима. Када на једној манифестацији нема ни један слободан квадратни метар изложбеног простора, то указује на његов значај, углед, кредибилитет. Уз објашњење да очекује да ове године број посетилаца премашити 80 хиљада, министар је рекао да посебно очекује повећање броја пословних посетилаца, јер ова манифестација има баш такав карактер.

На отварању ове најважније манифестације у сфери дизајна, производње и дистрибуције намештаја у региону, Данка Селић, генерална директорка Београдског сајма, рекла је да је београдски Сајам намештаја најбољи водич кроз дрвну индустрију и трендове у овој области. Присутни су излагачи из свих фаза производње – од примарне до израде финалних производа, дизајн је добио заслужено место, али посебну пажњу заслужује „Изложба младих дизајнера“.

Пре него што је излагачима пожелела успешан наступ, Данка Селић је рекла и да се Београдски сајам труди да одржава квантитет и подиже квалитет, али и да предано ради на стварању све бољег пословног амбијента.

Напомињући да је Београд домаћин ове велике и важне манифестације, да је постао сајамски град и да то треба и да остане, Андреја Младеновић, заменик градоначелника, рекао је да Сајам намештаја заслужује велику пажњу и позвао посетиоце да буду део ове успешне приредбе. И он је истакао „Изложбу младих дизајнера“, али и један посебан штанд – онај на коме наступа Шумарски факултет Универзитета у Београду.

Учесник свечаног отварања Сајма намештаја био је и Хелмут Меркел, главни уредник еминентног европског часописа „Moebel Markt“, који је истакао да је почаствован што присуствује овом догађају:

– Сајмови су битни због личних контаката јер је веома важно познавати пословне партнере – тако се остварују и поверење и дугорочна сарадња. Верујем да сајмови имају будућност, а један од њих је и овај. Уз изложбу намештаја, на њему се презентују и остале вредности које Србија има – од великих шумских пространстава, веште радне снаге и представљања читаве дрвне индустрије која има велико извозно искуство. Уз јаку индустрију намештаја какву Србија има, направљене бројне промене у организовању Сајма и велику потражњу намештаја у земљи и региону – биће ово успешна манифестација, закључио је Хелмут Меркел.

Међународни сајам намештаја, опреме и унутрашње декорације, 54. по реду, као и Међународни сајам машина, алата и репроматеријала из области дрвне индустрије трају до недеље, 13. новембра.