Атинска клиника Јатрополис на овогодишњем Медиденту представља први и једини у свету познат роботизовани систем лечења великог броја тумора на различитим местима у организму. Специјализована је за радиохирургију, радиотерапију и дијагностику у овим областима, а располаже најсавременијом техником за лечење карцинома мозга, плућа, јетре, бубрега, материце, јајника и простате. На свом штанду представиће и сајбер и томо нож, роботизоване апарате који изузетно прецизно делују на оболело ткиво високим дозама радиотерапије, при чему се не оштећују здраве ћелије.

Сајбер нож је већ две деценије нада за пацијенте са туморима који се не могу третирати конвенционалном радиотерапијом, који захтевају комплексне операције или се не могу подвргнути класичној операцији. Сајбер нож је у стању да одреди место тумора помоћу веома прецизног компјутерски контролисаног роботског система и модерног система за позиционирање пацијената. Тумор се снима из чак 250 углова.

Сајбер нож је уређај којим се спроводи стереотактична радиотерапија, која у неким случајевима потпуно уништава тумор у само једној сесији – високим дозама радијације (фокусирани линеарни сноп). Међутим, у зависности од величине тумора, лекари могу да се одлуче и на промену третмана – у фракционисану стереотактичну радиотерапију, што подразумева лечење у више сесија, најчешће три до пет.

TomoTherapy систем омогућује да се изузетно прецизно „погађају“ оболела ткива и да се количина зрачења, која допире до здравих делова, смањи на минимум.