Сајам аутомобила DDOR Eco BG Car Show 07 и 14. Сајам мотоцикала „Motopassion“ свечано су отворени у хали 1 Београдског сајма.

После двогодишње паузе узроковане познатим пандемијским и геополитичким стањем на глобалном плану, ова манифестација је била прилика да пред посетиоце своје адуте изнесе чак 210 аутомобилских излагача, заступника тридесетак брендова, који представљају више од 140 различитих модела. Нових модела је 48, од чега су 36 премијере а 12 новитети. Са потпуно електричним или пуним хибридним погоном биће их чак 36. Чисто електричних аутомобила међу премијерама и новитетима је чак 25, односно више од 50 посто. „Motopassion“ је угостио 50 излагача, који представљају тридесетак брендова мотоцикала, АТВ и осталих моторних возила, са више од 80 модела.

Отварајући манифестацију, председник Србије Александар Вучић рекао је да је Сајам аутомобила прилика да и посетиоци виде све ново у овој области“.

„Поносан сам на Србију и Београд, на сајмове аутомобила и мотоцикала, будући да је ово прва манифестација ове врсте у Европи после две године. Уз све показатеље, од великог значаја је чињеница да већину премијера чине електрични аутомобили, што јасно показује трендове у индустрији и на тржишту“.

Изражавајући задовољство што произвођачи показују огромну еколошку одговорност и високу свест, Вучић је потцртао чињеницу да је „свако значајно име у ауто-индустрији, као и много пута до сада, показало интересовање да се представи и на овом сајму и у овом граду. То важи и за аутомобилске и за мото брендове“.

„У протеклом периоду, на територији Србије од Врања и Текласа до Панчева и Бросеа и ЦТФ-а, ничу фабрике водећих компанија ауто-индустрије. Ту су и Магна, и Марети, и Мањети, и Континентал. Све што се уграђује у аутомобил, готово сваки део, чак и у било који од овде изложених аутомобила, веровали или не, производи се и у Србији, од брисача, седишта до електронике. То нас сврстава у ред развијених и конкурентних земаља.“

„Ми смо се трудили и успели да у Србију доведемо и групацију Стелантис, чији су бројни брендови и модели данас изложени на сајму. У нашем Крагујевцу производиће један од најмодернијих градских електричних аутомобила, а то је могуће само уколико је српско тржиште јако и диверсификовано. Верујем да ћемо у том контексту успети да у нашој земљи успоставимо цео ланац производње и да је будућност наше ауто-индустрије носилац напретка. Зато тврдим да ће сваки следећи сајам бити богатији за моделе произведене у Србији“.

Захваљујући свима што су нашем граду и нашој држави приуштили једну овакву манифестацију и што ће Србија наставити да иде у корак са светом, председник Вучић је најавио у скорој будућности још неке капиталне одлуке и инвестиције које би могле да промене комплетну слику наше индустрије.

Председник Извршног одбора ДДОР Осигурања Франческо Маши захвалио се организаторима и свима другима који су учествовали у организацији ове манифестације на изузетном труду и пожртвовању и што је ДДОР Осигурање поново генерални спонзор ове манифестације.

Овогодишња манифестација фокусирана је на бригу о животној средини, што је и један од циљева компаније – одрживи градови и заједнице. Компанија је, рекао је он, посвећена борби против климатских промена што је уједно и један од главних ризика којима су изложени осигуравачи као што су Унипол група и ДДОР осигурање.

Радно време сајмова је од 10 до 20 часова.

Улазнице: Појединачна улазница кошта 400 динара, групна 300, групна за ђаке и студенте 200. Паркинг (у кругу Сајма) плаћа се 150 динара по започетом сату (максимална, дневна карта 750 динара). Посебан сајамски поклон верним посетиоцима је породична улазница, Family Ticket, по цени од 800 динара, која ће (за родитеље и децу до 16 година старости) важити било ког дана сајма.