Припреме за Први међународни сајам вина, под називом „Винска визија Отвореног Балкана“, који ће бити одржан на Београдском сајму од 1. до 4. септембра 2022. године, приводе се крају. Под покровитељством влада Србије, Северне Македоније и Албаније, а у оквиру иницијативе Отворени Балкан, ова манифестација ће на једном месту окупити винарску елиту – најеминентније винаре, виноградаре, мајсторе подрума, енологе, сомелијере, дистрибутере и трговце вином – и промовисаће Балкан као оригиналну туристичку и географску дестинацију и богатство аутохтоних винских сорти.

За учешће на овом сајму, који ће у време одржавања бити највећи те врсте у свету, а намера је да постане традиционалан, најављено је учешће више од 330 излагача из 22 земље, од чега 160 излагача из Србије, 26 из Албаније, 47 из Северне Македоније. Поред земаља чланица Отвореног Балкана, очекују се и излагачи из Француске, Чилеа, Аргентине, Румуније, Молдавије, Италије, Хрватске, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Јужне Африке и других земаља.

Током Сајма, посетиоци ће имати прилику да посете различите тематски дефинисане излагачке целине, да се едукују и буду информисани о историји и пореклу вина, процесу производње, врстама вина, конзумацији, али и да дегустирају и купе најбоља вина из балканског региона и света.

Ради унапређења сарадње, умрежавања регионалних винарских и комплементарних индустрија, као и јачања пословних партнерстава и контаката, саставни део „Винске визије Отвореног Балкана“ биће и пословни сусрети излагача вина, представника водећих малопродајних ланаца и представника ХОРЕКА индустрије. Биће организовани стручни скупови различитих формата, мастеркласови, разговори о потенцијалима винске индустрије на Балкану и могућностима за појачано учешће на светским тржиштима, као и B2B сусрети на којима ће произвођачима бити пружена прилика да прошире пословање, успоставе нове и ојачају постојеће пословне контакте.

Посебан сегмент манифестације биће посвећен најпознатијим гастрономским специјалитетима из овог дела Европе, а идеја је да се на сајму Србија, Северна Македонија и Албанија, поред вина, посебно представе и својом традиционалном храном.

На дан отварања, у четвртак 1. септембра, „Винска визија Отвореног Балкана“ биће за посетиоце отворена од 16 до 20 часова, у петак и суботу 2. и 3. септембра од 12 до 20 часова, а у недељу 4. септембра од 12 до 19 часова.