65. Међународни сајам технике и техничких достигнућа, који обележава и својеврстан јубилеј у регионалном и међународном лидерству у овим областима, свечано је отворен у 16. маја 2023. године у Хали 1 Београдског сајма.

Током церемоније речено је да се ради о првој сајамској манифестацији модерног Београдског сајма, из које се временом изродило више специјализованих других, покретача индустријске трансформације у земљи и региону и репрезента глобалне сајамске индустрије у областима технике и производних технологија.

Свечано отварајући 65. Међународни сајам технике и техничких достигнућа, министарка науке, технолошког развоја и иновација у Влади Републике Србије др Јелена Беговић констатовала је да „ова манифестација, која је и прва манифестација модерног Београдског сајма, представља најпрестижнију специјализовану регионалну развојно технолошку манифестацију“.

„Данас се сусрећемо са убрзаним развојем нових и често сада већ дисруптивних технологија које имају невероватно велики утицај на наше животе. Када ово што се данас дешава упоредимо са временом пре само неколико деценија мислим да се дешава рестарт на глобалном нивоу.

Никада као до сада технологија није имала утицаја на нашу садашњост али и будућност нових генерација. Технологија не утиче само на Ијуде, она утиче на целу природу али и планету. Развој технологија не можемо зауставити, никада то нисмо ни могли али је морамо разумети. Јер технологија је ту да нам помаже, олакшава и унапређује животе“.

„Технологија“, рекла је министарка Беговић, „гура свет напред и представља покретача трансформације индустрије, трансформације друштва али и трансформације природе. Данас се сусрећемо са развојем нових машина, нових производних процеса, нових индустријских концепата… Сведоци смо развоја роботике, ИТ, телекомуникација, укључујући блокчејн технологију, ИОТ, биоинформатику, ВР, Ал, биотехнологије, нове приступе у енергетици, транспорту, логистици, ласерским технологијама, новим индустријским паковањима, иновацијама у градњи, новим материјалима, кибернетској сигурности…

Зато је битно да разумемо технологију, контролишемо њену употребу и да је усмеравамо ка решавању глобалних изазова: у медицини, пољопривреди и производњи хране, енергетици, климатским променама, заштити животне средине, градовима будућности, зеленој транзицији и одрживом развоју.

За то нам треба знање, истраживање и развој, како у државним институцијама тако и у индустрији и приватном сектору.“

„Ове недеље посетиоци ће моћи да се упознају са новим технологијама и технолошким достигнућима и да стекну слику о глобалним путевима развоја и трендовима. Моћи ће да виде и шта наука у Србији пружа као решења за глобалне изазове кроз конкретне производе и иновације.

Данас су овде компаније, стартап заједница и универзитети и научни институти, укупно око 500 излагача из Србије и иностранства. Технологија али и наука и знање су незаустављиви, не познају границе и покрећу свет“, закључила је министарка проглашавајући сајам отвореним.

Бројним гостима, министрима, члановима дипломатског кора, излагачима и посетиоцима обратио се и професор др Дејан Илић, универзитетски професор међународне репутације, иноватор, привредник, научник из области физичке хемије, микрорачунарства, електронике.

„Био сам данас много импресиониран кад сам данас прошао кроз ове хале, нисам очекивао да има оволико излагача, да је оволико људи у Србији дошло да покаже техничка достигнућа и то она достигнућа која можемо да опипамо и видимо и да употребимо. То ме истински одушевљава, јер је то значајно и због младих људи који ће да буду мобилисани оним што ће овде да виде. Они треба да прихвате та достигнућа и да у пракси све то реализују. Тиме обезбеђују и свом народу и својој држави бољу будућност.“

Професор Илић је ову и овако испуњену халу упоредио са Франкфуртским сајмом, „који је можда већи али не верујем да је опремљенији машинама и излагачима. Запитам се да ли је ово могуће?“

Непосредно после свечаног отварања 65. Сајма технике, министарка Беговић је у Хали 2Б отворила изложбену поставку под називом „Играј за човечанство! Наука за све“, која, по њеним речима, треба да пружи одговоре и на бројна питања која поставља и овај сајам и техничко-технолошки тренутак. Угледним гостима обратили су министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић и добитник Нобелове награде за хемију Данијел Шетхман из Израела.

Садржај поставке, који укључује чак и један оригинални камен са Месеца, организовали су Министарство науке, технолошког развоја и иновација, Министарство информисања и телекомуникација и Министарство просвете.

Сајам технике је под слоганом „Рестарт” на једном месту окупио соко 500 директних и индиректних излагача, од чега око 200 страних, из тридесетак земаља са четири континента. Њима је на располагању више од 15.000 м2 излагачког простора у халама 1, 1А, 2, 3 и 3А и на отвореном простору Београдског сајма.

Интенција Сајма технике је да у највећој могућој мери представи производе и технолошка достигнућа у глобално-трендовским областима као што су аутоматизација и роботика, вештачка интелигенција и машинско учење, интернет ствари (IoT), 5Г мреже, блокчејн технологија, проширена и виртуелна стварност, нанотехнологија, чисте енергије, квантни рачунари, дронови, те бројне области у оквиру телекомуникација, информационих технологија, медицинских уређаја, енергетике, транспорта, грађевинарства и других области.

На репрезентативном нивоу заступљене су и „традиционалне“ робне групе као што су ЦНЦ машине, машине алатке, обрадни центри, алати и прибори за обраду и обликовање метала, електроника, мерна опрема и уређаји, процесна техника, хидраулика и пнеуматика, адитивне, 3Д и ласерске технологије, металургија и ливарство, технологије заваривања, електроенергетика, расвета и ЛЕД технологије, те термотехника и КГХ. Нису изостављени ни зелена индустрија, логистика, складиштење, индустријско паковање, индустријска и кибернетска безбедност и заштита.

Сајам у највећој могућој мери форсира и најновија достигнућа у области индустрија 4.0 и 5.0, заснованим на иновативним индустријским технологијама које представљају револуцију у интераговању са дигиталним светом.

Без значајне институционалне или неформалне помоћи и подршке надлежних државних институција, високообразовних, цеховских и коморских организација и институција, научно-истраживачких института и сл. Свакако најистакнутије место међу њима припада ресорном Министарству науке, технолошког развоја и иновација, под чијим се окриљем, у хали 2Б Београдског сајма, представљају научно-технолошки паркови, високообразовне и научно-истраживачке организације у Србији.

Стручни пратећи програм овогодишњег Сајма технике највећим делом је посвећен дилемама у погледу могућих праваца техничко-технолошког развоја у различитим привредним секторима.

Тако су, већ првог дана сајма, после свечаног отварања изложбене поставке „Играј за човечанство! Наука за све“, у плану предавање са истом темом, затим панел БИО4, панел „Примена вештачке интелигенције у медицини“, панел о технологијама у настајању (Emergin Tech) те предавање о технологији за будућност. Српско друштво за осветљење има свој традиционални „Дан светлосне технике“.

По разноврсности тема не заостаје ни други дан сајма, а неке су: „Од академије до бизниса“, „Факултети – места где се рађају иноватори“, „Институти – места где се рађају иновације“, „Заштита права интелектуалне својине – Где иновација постаје реалност“, „Научно-технолошки паркови – место где иновације оживљавају свој пун сјај“, „Подстицаји и подршка развоју иновација – Како да иновације осигуравају неометан раст“, „Фаза комерцијализације – „Велики” партнери“, а у програму је и више примера добре праксе (Фармит – студентски стартап тим, Bitgear, Coming NTP Niš, 30Hills…)

И трећег дана у плану су теме које интригирају научну јавност, као што су: „Водонична стратегија“, „Biosense Agtech Akcelerator“, најбоље праксе из Европе у вези са AgTech екосистемом, те стање у AgTech индустрији Србије, те „Програм предузетничке подршке научницима“, „Едукација кадрова за технолошки напредне производе“, најава покрета „VEB3 ONE-STOP-SHOP“…

Као првенствено пословни сајам, Сајам технике агендом обухвата и низ догађања и активности које ће посетиоцима пружају прилику за умрежавање, упознавање нових пословних партнера и размену искустава. Томе су намењени и бројни панели, радионице и предавања на којима ће се расправљати о најновијим трендовима у индустрији и технологијама.

Висококвалификовани жири ће најуспешнијим излагачима и другим учесницима доделити традиционалне награде и признања „Корак у будућност“.

СЕРВИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

Радно време Сајма технике је од 10 до 18 часова.

УЛАЗНИЦЕ: појединачна улазница – 500 РСД, групна улазница – 300 РСД. Улазница за посетиоце регистроване преко Б2Б портала – 350 РСД.

Београдски сајам је донео одлуку да за посету 65. Међународном сајму технике и техничких достигнућа одобри бесплатан улазак ученицима основних и средњих школа и студентима факултета (уз ђачку књижицу или индекс).

Паркинг за аутомобиле у кругу сајма плаћа се 150 РСД по сату.