Потпредседник Владе Србије и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић свечано је, у хали 3 Београдског сајма, отворио 3. Међународни сајам воћарства, повртарства и виноградарства „Agro Belgrade“, који ће трајати од 27. до 29. јануара 2022. године.

Свечаност отварања увеличали су и министар пољопривреде Северне Македоније Љупчо Николовски, министарка пољопривреде Албаније Фрида Крисца, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић, заменик градоначелника Београда Горан Весић и директорка мисије USAID-а у Србији Сузан К. Фриц.

Сајам „Agro Belgrade“, који се организује уз подршку Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, Секретаријата за пољопривреду Града Београда и USAID-овог Пројекта за конкурентну привреду, окупља 500 излагача из Србије и света, а на програму су и бројни стручни скупови.

У хали 2 Београдског сајма, Албанија, Северна Македонија и Република Српска имаће своје националне штандове, на којима ће се представити око 50 компанија. Руску Федерацију представљају излагачи из Московског региона, а придружиће им се излагачи и компаније из Италије, Шпаније, Холандије, Швајцарске, Немачке и других земаља. Поред домаћих излагача са територије Београда, Врања, Ваљева, Сремске Митровице, Зрењанина, Кикинде, Пожаревца, Кучева, Владимираца и других локалних самоуправа, свој штанд имаће и Управа за аграрна плаћања, где ће посетиоци моћи да се информишу о актуелним подстицајима.

Хала 3 Београдског сајма предвиђена је за најмодернија техничка достигнућа, где се могу видети водећи светски брендови трактора и прикључне механизације, системи наводњавања, системи противградне заштите, доставна возила, дронови и друга савремена опрема.

Током три дана манифестације биће организоване и стручне конференције и састанци на којима ће бити говора о могућностима и ограничењима светског тржишта у овим областима; о модерним стандардима у производњи и пласману воћа и поврћа; о будућности узгоја јагодичастог воћа; транспорту воћа и поврћа у расхладним контејнерима; о локалним фондовима – иновативном моделу финансирања малих произвођача у Србији; производњи и примарној преради лековитог и ароматичног биља у Србији; прецизном наводњавању у хидропоници; модернизацији српског винарства итд. Током сајма биће организовани састанци страних и домаћих купаца са произвођачима воћа и поврћа у свежем, замрзнутом и обрађеном стању.

Цена карте је 300 динара, а радно време до 10 до 17 часова.