Међународни салон аутомобила, најстарији и најрепрезентативнији регионални догађај у сектору аутомобилске индустрије, који је прошле године обележио изванредан јубилеј, 80 година постојања, и Међународни сајам мотоцикала, квадова, скутера и опреме Motopassion представиће се посетиоцима на Београдском сајму током 10 сајамских дана, од 22. до 31. марта 2019. године.

Под мотом „У ретровизору“, и овогодишње, 54. издање Салона аутомобила уистину ће бити највећи ауто-мото догађај у том тренутку у свету. Као један од само 15 оваквих аутомобилских хепенинга у читавом свету у овогодишњем календару OICA, кровне међународне организације произвођача моторних возила, београдском Салону припада изузетно „атрактивно“ место – између легендарног, глобално харизматичног Женевског салона и оног у Сеулу, једне од престоница светске аутомобилске индустрије.

Учешће на Салону, у халама 1, 1А, 2, 3, 3А, 4 и 5 Београдског сајма, обезбедило је више од 400 директних и индиректних излагача из тридесетак земаља, а неће изостати ниједан од произвођача, увозника, представника или дистрибутера аутомобилских брендова који послују на нашем тржишту.

Пред посетиоцима ће се наћи комплетна понуда свих видова друмског саобраћаја, аутомобилске и пратеће индустрије, лаких доставних возила и гаражно-сервисне опреме, али и понуда банака, лизинг компанија и осигуравајућих друштава, који ће потенцијалним купцима помоћи да своје дилеме у вези са избором и куповином новог возила или неке од додатних услуга разреше на најбољи могући начин. Саставни део те понуде су нова технолошка решења у области алтернативних погона, еколошког усавршавања или дизајнерских искорака, а произвођачи су се и у предсајамском периоду потрудили да најаве десетине таквих изненађења.

Није новост да се с највећим нестрпљењем и знатижељом ишчекује најексклузивнији део овог светског аутомобилског хепенинга – премијере, поготово оне из премијум и спортског сегмента. И поготово с обзиром на чињеницу да се непосредно пред почетак Београдског салона аутомобила завршава онај легендарни Женевски, те да се и прве светске постпремијере, по логици ствари, очекују управо на Београдском сајму.

Колону премијерних хиперексклузиваца ове године предводи мегамодел Ролс-Ројс „кулинан“, водећи произвођач суперлуксузних аутомобила. Ради се о првом СУВ моделу ове компаније, радне запремине мотора 6,75 литара, са који развија 563 коњске снаге. Иако је тежак више од 2,5 тоне, до „стотке“ стигне за само 5,2 секунде. Максимална брзина му је електронски ограничена на 250 на сат, а, према произвођачу, просечно троши 15 литара на 100 километара. Луксузна унутрашњост и најновије технологије се подразумевају, а све то реално, у зависности од додатних захтева купца, кошта 400-500 хиљада евра. Ролс-Ројс ће бити изложен у хали 2А, као специјални гост Делта Моторса.

Дугачка је, али не и финализована (подсећамо на могућа изненађења из Женеве) листа премијера и новитета које су најавили овдашњи увозници и дистрибутери – Мерцедес-Бенц, BMW, Бритиш Моторс, Хонда, Тојота… – и у премијум и у домаћем џепу доступнијим сегментима.

Тринаесто издање Међународног сајма мотоцикала, квадова, скутера и опреме Motopassion ће, под слоганом „Видимо путеве којима још нисмо прошли“, представити најбогатију понуду мотоцикала свих релевантних светских брендова, укључујући такође бројне премијере и нове моделе квадова, односно АТВ возила, скутера, електричних бицикала и опреме за возила и возаче. За разлику од претходних, овогодишњи „Motopassion“ сместиће се у хали 2 ниво Ц Београдског сајма.

Стратешки партнери – Удружење произвођача друмских возила Србије, Српска асоцијација увозника возила и делова и генерални спонзор компанија ДДОР Нови Сад – и ове године су незамењиви и компетентни сарадници у реализацији ових манифестација.

Верни посетиоци ових сајмова, заљубљеници у аутомобиле и мотоцикле, али и онај стручнији део гостију и јавности, већ зна да их од 22. до 31. марта на Београдском сајму очекује и изузетно широк спектар додатних информативних, едукативно-образовних, забавних, такмичарских и наградних садржаја, међу којима су избори „аутомобила године“ у различитим категоријама, „избори за мис“… Један дан, „Family day“, биће ценом улазница додатно прилагођен читавим породицама са децом.

Радно време сајмова биће од 10 до 20 часова, а последњег дана од 10 до 19 часова.

Појединачна улазница коштаће 400 динара, групна 300, групна за ученике и студенте 200, а улазница за „Family Day“ (за родитеље са децом до 16 година) 800 динара. Паркинг у кругу сајма плаћа се 150 динара по сату.