Кранови су симбол изградње земље, а по Београду и широм Србије има их на сваком кораку. Док имамо кранове значи да напредујемо као земља – рекао је отварајући 48. Међународни сајам грађевинарства Горан Весић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у Влади Србије.

Сваки динар који се уложи у изградњу мултипликује се троструко у БДП-у земље, што значи да је грађевинарство незаобилазан фактор у развоју земље и њеном БДП-у.

Грађевинарство, а поготово његов иновативни део, покретачка су снага привреде. Прошле године смо донели измене и допуне у Закону о планирању и изградњи, а мере предвиђене тим законом већ увелико дају резултате. Транспарентне процедуре и убрзавање издавања дозвола услови су за предвидљиво пословање, што је један од најважнијих предуслова за стране инвестиције.

По доношењу ових мера, у трећем кварталу 2023, вредност изведених радова порасла је за 15,8 одсто у односу на исти квартал претходне године. Укупан број издатих дозвола у четвртом кварталу 2023. био је за 15,6 посто већи него у истом кварталу претходне године.

Веома је важно и што смо укинули конверзију уз наплату. У овом тренутку имамо најављених инвестиција и поднетих захтева за грађевинске дозволе на тим локацијама за 88 милиона евра. Још је важније да се 66 одсто свих тих захтева односи на повећање производних капацитета, што је супротно најавама скептика да ће та „привилегија“ бити искоришћена за градњу станова.

Године 2013. је учешће грађевинарства у БДП-у износило око 3 одсто, године 2022. је то већ било 5,5 одсто и тај тренд се наставља. Године 2013. године вредност свих грађевинских радова износила је 1,6 милијарди евра, а 2023. је износила 5,2 милијарде евра – дакле уз пораст од 3,25 пута.

Прошле године смо имали капитални буџет за инвестиције у инфраструктуру 3,8 милијарди евра, а већ за ову годину је тај буџет повећан на 4 милијарде евра.

Посебан допринос у овом контексту даје ЕКСПО 27, јер ће се од укупног инвестиционог буџета од око 18 милијарди евра, на ЕКСПО 27 односити око 2,5 милијарди. Не треба заборавити ни највећи инвестициони пројекат – београдски метро – чија реализација предстоји у блиској будућности.

Све то је разлог да се доприносу који грађевинарство даје развоју земље, њене привреде и БДП-а, трајно указује нарочита почаст – рекао је министар Весић означавајући почетак рада ове манифестације.

Маја Петковић, комерцијална директорка генералног спонзора манифестације, компаније ИГМ Младост из Лесковца, рекла је да компанија послује на четири локације – Сталаћ, Власотинце, Мала Плана (фабрике за производњу блокова) и Лесковац (фабрике за производњу црепа). Најновије технологије, врхунска опрема и високостручни кадрови услов су за најквалитетније производе из овог, највећег домаћег производног капацитета, а извозни потенцијал прелази 50 посто производње. То све заједно чини компанију једним од мотора грађевинске индустрије у Србији, а Сајам грађевинарства је прилика да се то и докаже.

Свечаном отварању присуствовали су и представници Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске.

Под слоганом „Од визије до остварења“, 48. Међународни сајам грађевинарства, одржава се на Београдском сајму од 22. до 25. априла 2024. године. Мисија му је да буде кључна платформа за сусрет стручњака, компанија и ентузијаста грађевинске индустрије, да представи најновије трендове, технологије и пројекте у овој области, да омогући прилике за пословно умрежавање и склапање пословних договора, размену знања и искустава која ће обликовати будућност грађевинске индустрије.

На сајму се представља преко 500 излагача, а међу њима и они из Аустралије, Аустрије, БиХ, Бугарске, Хрватске, Чешке Републике, Француске, Немачке, Грчке, Мађарске, Италије, Црне Горе, Кине, Пољске, Азербејџана, Индије, Северне Македоније, Румуније, Словеније, Шпаније, Холандије и Турске.

Излагачки програм покрива све кључне сегменте грађевинске индустрије – најновије технологије у грађевинарству (технолошке иновације у области грађевинске механизације, алата и опреме), иновативне материјале (бетон, челик, дрво, пластику и композитне материјале, са фокусом на еколошки прихватљивим материјалима и одрживим грађевинским праксама), енергетску ефикасност и одрживост (производи и технологије који доприносе енергетској ефикасности, смањењу емисија ЦО2 и очувању ресурса, што укључује соларну енергију, геотермалне системе, изолацију, као и паметне системе управљања енергијом).

Манифестација окупља све који су укључени у планирање, пројектовање и изградњу – архитекте, пројектанте, инвеститоре, представнике индустријског и комерцијалног сектора, грађевинске занатлије, произвођаче грађевинског материјала и сл.

Сајам представља и националне изложбе Аустрије, Чешке Република, Индије, Кине, Пољске, Турске, а организован наступ имају компаније из Црне Горе и Републике Српске (БиХ) преко њихових привредних комора.

Манифестација је обогаћена и специјализованим изложбама Стоун-Експо и Виндоу Балканс, што додатно покрива интересе и конкретна решења за најзахтевније идеје и архитектонске пројекте.

Квалитет комуникације подигнут је применом B2B програма, који пружа подршку бизнису и уговарању нових послова и сарадњи.

Београдски сајам традиционално на Сајму грађевинарства додељује награде „Нова визура“ и „Посебно признање“ за производе из неколико робних група, у циљу промоције нових техничко-технолошких решења.

СЕРВИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

Радно време манифестације:
22 – 24. април: 10:00 – 19:00 ч
25. април: 10:00 – 17:00 ч

Цена појединачне улазнице је 500 динара, док је за групне посете цена 300 динара.
Улазнице за ђаке и студенте је 200 динара уз ђачку књижицу и индекс.
Цена паркинга за аутомобиле је 200 динара по сату.