Сајам технике и техничких достигнућа и ове године ће бити епицентар бројних образовних и такмичарских програма из најразличитијих техничких и технолошких области.

Једно од таквих такмичења је републичко такмичење ученика средњих школа у заваривању „Млади заваривач 2018“.

Ради се о такмичењу ученика средњих машинских школа Србије и младих заваривача из привреде, које ће се по први пут одржати на Београдском сајму, у склопу Сајма технике и техничких достигнућа, и то у среду 23. маја 2018. године, у хала 2, ниво Ц.

Такмичење ће бити организовано у две категорије и четири поступка заваривања (111 – РЕЛ, 135 – МАГ, 141 – ТИГ и гасно – у зависности од броја пријављених учесника). Прву категорију чине ученици средњих машинских школа Србије који се такмиче у теоријском и практичном делу, док се друга категорија, млади заваривачи до 22 године старости, такмиче само у практичном делу. Обе категорије израђују исти практични задатак.

Организатори такмичења су Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, Заједница машинских школа Републике Србије, Друштво за унапређивање заваривања у Србији и Београдски сајам – Међународни сајам технике и техничких достигнућа.

Покровитељи такмичења су Немачка организација за међународну сарадњу (ГИЗ) и Привредна комора Србије, а генерални спонзор је Proficut д.о.о.

Пријавни формулар се може преузети са www.zms.edu.rs и послати на e-mail sekretar@zms.edu.rs