Под називом „Сложни мозаик Србије“ на Београдском сајму 10. децембра се одржава 2. Сајам националних мањина, а истовремено се обележава и Међународни дан људских права. Организатори манифестације су Канцеларија за људска и мањинска права Владе Републике Србије и национални савети националних мањина – мађарски, словачки, чешки, ромски, црногорски, немачки, бугарски, румунски, хрватски, буњевачки, русински, украјински, влашки, македонски, грчки и ашкалијски.

Националне мањине на својим штандовима представљају своју културну баштину – народне ношње, старе занате, гастрономске специјалитете, ручну радиност, издаваштво. У оквиру културно-уметничког програма наступиће културно-уметничка друштва која ће изводити традиционалне игре и песме.

О значају ове манифестације говори податак да у Србији живи више од 26 националних мањина, а да 21 мањина има свој национални савет који финансира држава. Национални савети су институције преко којих се мањине залажу за своја права, очување и промовисање своје баштине, као и унапређење свог положаја.

Сајам је отворен од 10 до 17 часова, а улаз је бесплатан.