На Међународном сајму паметних технологија Управа царина представила је царински скенер, који је истовремено и прилика да се објасни и докаже изузетно значајна улога коју савремена царинска служба има у систему безбедности.

Изложени скенер је само део савремене опреме којом Управа царина располаже, а један је од 11 најсавременијих скенера за откривање кријумчарене робе, чији зраци продиру и кроз тридесет центиметара дебео челик. Овај апарат за свега 14 секунди сними унутрашњост камионске приколице и на монитор проследи компјутеризоване слике на којима се садржај види као на длану.

Uprava carina

Уређај је незамењив у откривању кријумчарене дроге, цигарета и људи али и у борби против свих облика прекограничног криминала и међународног тероризма чиме се штити целокупно друштво и утиче на безбедност свих грађана.

Мобилни скенер уређаји којима Управа царина располаже убрајају се у најсавременију опрему те врсте и раде на принципу X-ray зрака, док стационарни скенер који је инсталиран на аеродрому „Никола Тесла“ користи и неутронске зраке.