Трећи јун, Светски дан сајамске индустрије, Београдски сајам обележио је у познатим посебним околностима и посебно симболичним гестовима.

Учињено је то најавом скорог опроштаја од ковид-болнице, која је свим својим видљивим и невидљивим значењима суштински утицала на живот не само Београдског сајма него и читаве државе, исказивањем захвалности медијским и пословним партнерима што су у егзистенцијално тешким тренуцима изразили солидарност са Београдским сајмом и пружили му колегијалну и пријатељску подршку и, коначно, одлуком да се у „нови живот“, „живот после короне“, уђе онако како то оптимизам и вера у боља времена захтевају – са цвећем и цветањем, мирисима и бујањем тог новог живота.

Тако ће први корак у лепшу будућност али и први поток у светски океан лепих ствари и мисли потећи из „Баште у срцу града“ Међународног сајма хортикултуре, који ће бити одржан од 17. до 20. јуна, у околностима који ће и за излагаче и за посетиоце бити обојени симболиком рађања и опоравка.

Сајам хортикултуре, са још трима традиционалним пратећим изложбама, требало је првобитно да буде одржан од 22. до 25. априла, али је из познатих разлога одложен на неодређено време. Случај је хтео да управо „сајмом цвећа“ буде закључан један тежак и тмуран тренутак у животима свих нас и да њиме буде обасјан пут повратка у све и свега што је у међувремену изгубљено или се преко ноћи претворило у своју супротност.