Међународни сајам медицине и стоматологије – 42. Медидент, свечано је отворен на Београдском сајму и трајаће до суботе, 14. октобра.

Посебну тежину овогодишњој манифестацији, која ионако већ дуго „иде узлазном линијом“, даје проф. др Надежда Басара, хематолог и онколог, која је као представник струке отворила 42. Сајам медицине и стоматологије. Ова Београђанка „светског гласа“, планетарно позната као стручњак за трансплантацију матичних ћелија, прихватила је улогу промотера Медидента, а на церемонији свечаног отварања рекла је да се обрадовала том позиву, који је истовремено и леп и обавезујући:

– Медицина се развија муњевитом брзином, а да би се држао корак са светским достигнућима важно је учествовање на стручним скуповима, размена виђења медицине са колегама, као и упознавање са могућностима и ефектима савремене и прецизне дијагностике. Пошто се Србија налази високо на листи земаља које имају велики број оболелих од карцинома у односу на број становника, посебну пажњу треба усмерити на превентиву, а изузетно је важан и тимски рад у коме нема места сујети.

Проф. др Надежда Басара рекла је и да се у центру свих дешавања налази пацијент, да се око њега „све окреће“ и да цело друштво треба да ради да тако и остане – лекари, излагачи, политичари, новинари… Правовремено информисање битно је и за спречавање надрилекарства, у том послу су битни медији, али активно морају да се укључе и лекарска друштва, лекарске коморе, Министарство здравља и све друге сродне институције.

prof. dr Ferenc Vicko, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja

Уз напомену да је Медидент сјајна манифестација која здравственим радницима помаже да прате светске трендове, проф. др Ференц Вицко, државни секретар у Министарству здравља, на свечаном отварању Медидента рекао је да се Србија налази на добром путу јер се успешно бори са листама чекања, миграцијом лекара, умрежавањем здравствених институција… Није се сложио са ставом професорке Надежде Басаре да се Србија налази на незавидном месту по броју оболелих од карцинома, јер се од 2012, када је била на последњем месту, 2016. године „попела“ на 30. место, а већ ове године заузима 24.

– За пацијенте је посебно важно повезивање свих здравствених институција, чак и приватних, у једну мрежу, јер то води ка оптималном функционисању и бољем квалитету здравствених услуга, рекао је државни секретар. – За здравље нације битна је и стоматолошка превентива, промовисање технолошких достигнућа, али и дружење и размена искустава здравствених радника на Сајму медицине и стоматологије. Домаћинима, излагачима и посетиоцима желим успешан Сајам, а надам се да ће Медидент и даље наставити да расте.

МЕДИДЕНТ

Медидент је стручни сајам који својом излагачком понудом, али и бројним професионалним, едукативним и промотивним садржајима, окупља и стручну и широку публику. Ове године више од 100 излагача из петнаестак земаља излаже најсавременију медицинску, стоматолошку и лабораторијску опрему и средства, фармацеутске производе, а промовише и услуге из различитих медицинских области. Познат је као најстарија и најрепрезентативнија сајамска манифестација ове врсте у региону. Посвећен је здрављу, превентиви, савременим начинима лечења и промоцији научних достигнућа у свим сегментима здравства. Представља место интензивних пословних сусрета произвођача, продаваца, дистрибутера и корисника медицинске опреме, место на коме стручњаци размењују и стичу нова знања и искуства.