Низом пословних састанака резервисаних само за професионалне купце, у четвртак 16. новембра 2023, на Београдском сајму је почео други по реду сајам вина, хране и туризма Wine Vision by Open Balkan. Под покровитељством влада Републике Србије, Северне Македоније и Албаније, а у оквиру иницијативе Отворени Балкан, сајам ће трајати до 19. новембра 2023. године. За ширу јавност сајам ће бити отворен од петка 17. новембра.

Ове године Wine Vision окупља више од 600 излагача из бројних винарија, дестилерија и компанија из угоститељства, из 28 земаља. Половина излагача је из земаља чланица Отвореног Балкана, и то 260 из Србије, 74 из Северне Македоније и 21 из Албаније.

Први дан Сајма посвећен је искључиво професионалним посетиоцима и Б2Б сусретима, а до сада је преко портала Сајма заказано преко 3.000 сусрета на којима ће професионални посетиоци, купци и сомелијери отворити нове пословне могућности за све винаре у региону. Организатори ове године очекују четири пута више стручних посетилаца него прошле.

Врхунац овог регионалног спектакла је такмичење Open Balkan Wine Trophy, у оквиру којег ће тридесетак еминентних судија из целог света оцењивати више од 600 узорака вина из регионалних винарија.

За сајамске изложбе и програме сајам биће коришћено шест хала, плус две додатне за гастрономију, на преко 44.000 квадратних метара укупног изложбеног простора. Хала 5 биће домаћин гастрономског спектакла са куварима из целог света, мајсторских курсева и такмичења у кувању. У хали 11 постављена је изложба хране са разним врстама јела и зачина, посебно са Балкана. У осталим халама биће представљени винари, при чему ће хала 1 бити посвећена винима Србије, Северне Македоније и Албаније, док ће хала 4 представљати вина из целог света. На галерији хале 1 биће заступљене дестилерије и најбоље ракије Србије.

Продајни сегмент Сајма биће искључиво у специјализованој продавници у хали 1А.

Кулинарски програм Food Vision by Open Balkan биће одржан у хали 11, где ће се најбољи регионални кувари такмичити у припремању традиционалних балканских јела. Посетиоци ће моћи да присуствују презентацијама, мајсторским курсевима из гастрономије, кувању на лицу места и такмичењу кувара.

Клуб младих кувара Србије организоваће такмичење професионалних кувара под називом Open Balkan Chef Culinary Challenge 2023, које поред такмичења има и хуманитарни карактер. Сва припремљена и неискоришћена храна биће донирана банци хране.

У сегменту ракије, на Сајму ће штандове имати преко 50 дестилерија јер је ракија неизоставан сегмент балканске аутентичности, док је српска ракија од шљиве уврштена на Унескову листу нематеријалне баштине.

За све праве познаваоце вина биће уприличени мајсторски курсеви и предавања о тосканским винима, о томе каква је снага терроара Северне Македоније, о разноликости кинеских вина, о маркетиншким стратегијама за винарије на Балкану, основама дегустације и вештинама упаривања хране и вина и расветљавању генетске разноврсности винове лозе Србије.

СЕРВИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

Радно време сајма је 16 – 18. новембра 12 – 20 х (16. новембра улаз дозвољен само уз акредитацију), 19. новембра 12 – 18 х.

Појединачна улазница кошта 700 динара, групна 500, породична 1.400 РСД.

Паркинг у сајамском кругу плаћа се 200 динара по сату.

Комбинована једнодневна улазница са паркингом за аутомобил кошта 2.000 динара, а комбинована тродневна улазница са паркингом за аутомобил (17 – 19. новембар) 5.000 динара.

Изнајмљивање чаша за дегустацију вина је 500 динара.