44. Међународни сајам наутике, лова и риболова почео је са радом у четвртак 4. априла и трајаће до понедељка 8. априла 2024. године.

Сајам намењен љубитељима и корисницима свих врста пловила, спортова на води и роњења, опреме за лов и риболов, наутичке, камп и аутдор опреме одржава под слоганом „Курс може бити само један“. Ова манифестација је већ деценијама прилика да се представе актуелни трендови и домети у различитим сегментима домаће и регионалне наутичке привреде и ловне и риболовне делатности, од индустријских и економских до спортских, рекреативних или туристичких.

Почетак рада сајма у халама 1 и 4 Београдског сајма свечано је означио министар привреде у Влади Републике Србије Слободан Цветковић речима да и слоган манифестације „Курс може бити само један“ говори и о курсу Србије који може бити само један – скок у будућност.

„Бројни пловни путеви које има Србија истовремено су и њен крвоток и потенцијал за упловљавање у светске токове“, рекао је он. „Србија је земља изузетних наутичких потенцијала, две међународне реке – Дунав и Сава, једна међудржавна – Тиса, које кроз Србију протичу у дужини од скоро 1.000 км, разграната мрежа канала од скоро 680 км… Са богатим културним наслеђем, тврђавама, археолошким налазиштима и религијским објектима на својим обалама… Све то ће уз актуелне и предстојеће инфраструктурне пројекте поспешити водно повезивање Србије са светом, али и златни скок у будућност у вези са изложбом Експо 2027. Тада ће Београд бити центар пословног света, па и оног који долази у Србију водним линијама. О томе говоре пројекти којима се предвиђа изградња пристаништа, марина, понтона, набавка еко чамаца за превоз туриста и сл.“

„Осим тога, транспорт рекама је неколико пута јефтинији од друмског. Тако би оживљавање пловних путева и пловности уопште допринело и развоју градова који се налазе уз реке, па самим и тим и привреде у целини“.

„Захваљујући својим природним богатствима и могућностима за узгој готово свих врста дивљачи, и за љубитеље лова и риболова Србија представља прави рај. Не без разлога, српска ловишта спадају међу најбогатија дивљачи и рибом у Европи, што је свакако озбиљан привредни и туристички потенцијал. У вези с тим не треба заборавити ни гастрономски туризам.“

На штандовима овог сајма налазе се наше понуде и домети у достизању свих тих предности и циљева, а на нама је да их искористимо у најбољем заједничком интересу – закључио је министар.

Урош Кандић, државни секретар у Министарству туризма и омладине, указао је на изузетан значај водних потенцијала и пловних водних путева за развој туризма у Србији. Ниво пристајања крузера достигао је претпандемијски број, али не и по броју гостију, што је краткорочни циљ. Очекује се да у наредним годинама број туриста који крузерима долазе у нашу земљу расте по стопи од 15 посто годишње.

„Кроз пројекат Запловимо Србијом“, рекао је он, „предузимају се озбиљни радови на изградњи одговарајуће наутичке инфраструктуре, пре свега на Дунаву. Започети су радови на изградњи највеће марине у Великом Градишту, треба да почну радови и у Голупцу, Баноштору, Мајданпеку, Доњем Милановцу… До следећег Сајма наутике вероватно ће већи део ових пројеката бити завршен“.

Ловни туризам је такође има велики потенцијал због великог броја животињских врста које постоје у Србији. Међутим, ни у овој области број ловних туриста не прати објективне могућности, па је у плану и повећање смештајних и других услужних капацитета, пре свега за стране ловце.

Ненад Иванишевић, секретар за привреду и туризам Покрајинске владе АП Војводине, рекао је да Војводина са својих 11 микролокација има има значајне потенцијале за развој наутичког туризма, на рекама и каналима. У том контексту пристан у Баноштору треба да да нову димензију у развоју ове привредне гране.

Посетиоцима је на располагању репрезентативна понуда глисера, јахти, једрилица, чамаца, скутера, бродских и ванбродских мотора, опреме за спортове на води, обуке, чартера и других елемената наутичког туризма.

Значајан део излагачког програма прилагођен је речним наутичарима, љубитељима Саве, Дунава, језера и пловних канала. Уживаће у регатама, сплаварењу и осталим спортско-рекреативно-туристичким активностима које омогућују водни потенцијали Србије.

Учешће на сајму обезбедило је више од 100 директних и индиректних излагача из пет земаља, обећавајући ексклузиван и иновативан изложбени садржај.

Не изостају ни домаћи ни модели светских популарних брендова, укључујући и оне вредне више стотина хиљада евра, који, по правилу, изгледом и ценом привлаче највећу пажњу посетилаца, управо они који купце пронађу већ у првим сатима по отварању сајма.

Публици скромнијих прохтева на располагању су и јефтинија пловила – пецарошки и гумени чамци, разне гуме за вожњу… Посебан сектор су скутери, за које интересовање из године у годину расте.

Ловно-риболовни сегмент сајма, који је последњих година у више него очигледној експанзији, промовише и развој ловног и риболовног туризма, представља нове производе и опрему дистрибутерима, ловцима и риболовцима и истиче могућности развоја ловног туризма у Србији. Највећи увозници и дистрибутери представљају ловачко наоружање, муницију и конфекцију, штапове за пецање и сав други риболовачки прибор. Ту су и занатлије, чији су производи постали познати и тражени широм света, где год је овај вид спортско-рекреативних активности популаран.

СЕРВИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

Радно време сајма је од 10 до 19 часова, последњег дана сајма од 10 до 16 часова.

Улазница кошта 500 динара, групна 300.

Паркинг за аутомобиле у сајамском кругу плаћа се 150 динара по сату.

Изузетна погодност за посетиоце је чињеница да карта купљена за овај сајам важи и за 29. Међународни сајам хортикултуре – Беоплант Фер, који се од 4. до 7. априла одржава у халама – 1А и 2А. Важи обрнуто и за карте купљене за Сајам хортикултуре.

У склопу традиционално богатог пратећег програма, посетиоцима и гостима су на располагању, поред експоната, савети, едукативне сесије, демонстрације, пројекције, стручна предавања, промоције и изложбе. Посебним тематским областима, као што су ронилачка опрема и водени спортови, водни туризам, пловидба рекама и каналима, нове технологије и безбедност на води, риболов и друге активности везане за наутику, наглашавају се и привредни, туристички, научно-истраживачки и спортски аспекти коришћења водних ресурса, значај пловне и лучке инфраструктуре у контексту целокупне наутичке привреде.

У наставку је оквирни план дешавања у оквиру Пратећег програма.

ПРАТЕЋИ ПРОГРАМ

Четвртак, 4. април
11:00 – 12:00ФЕСТИВАЛ ПОДВОДНОГ ФИЛМА
пројекција: НЕЧУЈНО АРИ (Асоцијација ронилачких инструктора)
12:00 – 13:00НАУТИЧКИ ТУРИЗАМ ЕНГЛЕСКЕ И ХОЛАНДИЈЕ
филмска презентација, презентер: Удружење Дунавски пропелер
13:00 – 14:00СВЕТСКА КОНФЕРЕНЦИЈА КАНАЛА И РЕКА WCC – 2009 СРБИЈА
филмска презентација, презентер: Удружење Дунавски пропеллер
14:00 – 14:30ЗАШТО ЈЕ ФОРМИРАНА ГРУПАЦИЈА ЗА НАУТИЧКУ ПРИВРЕДУ И НАУТИЧКИ ТУРИЗАМ ПРИ ПКС – НАТУС 1992. ГОДИНЕ
Презентује: инг. Крста Пашковић, иницијатор и оснивач групације
Петак, 5. април
11:00 – 12:00ФЕСТИВАЛ ПОДВОДНОГ ФИЛМА
пројекција: НЕЧУЈНО АРИ (Асоцијација ронилачких инструктора)
12:00 – 13:00ПРОГРАМ ЗА ОЦЕЊИВАЊЕ И ЕВИДЕНЦИЈУ ЛОВАЧКИХ ТРОФЕЈА
Презентује: Вењвенши Иштван
13:00 – 14:00ЕВЕ – ВОДАМА КРОЗ СРБИЈУ. ЕКОЛОШКА-ВЕСЛАЧКА ЕКСПЕДИЦИЈА
Презентује: Урош Марковић, кајакаш из Сомбора
14:00 – 14:30РАЗВОЈ ЛУКА НАУТИЧКОГ ТУРИЗМА НА КВАРНЕРУ
Презентује: др сци. Денис Амбруш са Катедре за архитектуру и урбанизам, Ријека
14:30 – 15:00ГРАДСКИ, ЈАВНИ ВОДНИ ТРАНСПОРТ ПУТНИКА У СВЕТУ СА МОГУЋНОСТИМА РАЗВОЈА У ПОДРУЧЈУ БЕОГРАДА
Презентује: проф. др Зоран Радмиловић, Инжењерска академија Србије
15:00 – 15:45ВОДНИ ТОКОВИ И ЗАШТИЋЕНА ПРИРОДНА ДОБРА
Презентује: проф. др Снежана Штетић, Balkan Network of Tourism Experts, CEO
15:45 – 16:00ЛАЈПЦИГ ЗЕМЉА ЈЕЗЕРА И НАУТИЧКОГ ТУРИЗМА ВТС
филмска презентација КП
16:00 – 17:30ГОДИШЊА СКУПШТИНА УДРУЖЕЊА ДУНАВСКИ ПРОПЕЛЕР
извештај о раду и текућа проблематика
Субота, 6. април
10:30 – 11:00ФЕСТИВАЛ ПОДВОДНОГ ФИЛМА
пројекција: НЕЧУЈНО АРИ (Асоцијација ронилачких инструктора)
11:00 – 12:00ТРИБИНА О НОВОМ ЗАКОНУ О ОРУЖЈУ И МУНИЦИЈИ
Презентује : удржење НАОС
12:00 – 12:30КАЈАК, НА БРЗАВИ И ПАЦИФИКУ
Презентује: Ненад Мандић – Манда
12:30 – 13:00ТИД РЕГАТА (ТОУР ИНТЕРНАЦИОНАЛ ДАНУБЕ) И 25. КРД КАЈАКАШКА РЕГАТА ДРИНОМ, МЕМОРИЈАЛ В. ДИЗДАРЕВИЋ – АДМИРАЛ КУК
Презентује: Дејан Јовановић, кајакашки ветеран
13:00 – 14:00РЕГАТА ВОДЕ ВОЈВОДИНА – РЕТРОСПЕКТИВА О РЕГАТАМА
Презентују: Мирјана Живковић и Александар Шлоцер
14:00 – 15:15РЕГАТЕ И МАНИФЕСТАЦИЈЕ СРБИЈЕ И РЕГИОНА
Презентери: Саша Табаковић РР и организатори регионалних регата и наутичких манифестација
15:15 – 15:30ПЛОВИДБА ДО ТЕМИШВАРА, ГОСТИ ИЗ ЗРЕЊАНИНА
Информација: Никола Спајић и Воја Цвејић
15:30 – 16:00ЈУБИЛЕЈ 20 ГОДИНА КАПЕТАНСКОГ КЛУБА НА САЈМУ НАУТИКЕ У БЕОГРАДУ
Презентери: чланови Удружења Дунавски пропелер
16:00 – 17:00ЈЕДРИЛИЧАРСТВО И НАУТИКА. СЕЋАЊЕ НА КАПЕТАНА ЛАЗУ ЈОВАНОВИЋА, СРБОЉУБА КОЈАДИНОВИЋА, АНДЈЕН МИЛУНА, РАДЕТА ЈЕЧИНЦА, БОРУ НИНКОВА
Презентери: причају пријатељи и сарадници
Недеља, 7. април
11:00 – 12:00ФЕСТИВАЛ ПОДВОДНОГ ФИЛМА
пројекција: НЕЧУЈНО АРИ (Асоцијација ронилачких инструктора)
12:00 – 12:20ПРОЈЕКАТ „ЕКОД“, МЕТОД ИНТЕГРАЦИЈЕ ЕКОЛОГИЈЕ У СИСТЕМ ФИЗИЧКЕ КУЛТУРЕ
ван. проф. др Владимир Милетић, International Rafting Federation, Boise, Рафтинг асоцијација Србије, Прибој
12:20 – 12:40ПРЕДЛОГ ПРОГРАМА ФИЗИЧКОГ ВАСПИТАЊА СА АКЦЕНТОМ НА АКТИВНОСТИ НА ВОДИ
проф. Ивана Александра Коваленко, XIII београдска гимназија
12:40 – 13:00МЕРЕ БЕЗБЕДНОСТИ ПРИЛИКОМ ОРГАНИЗАЦИЈЕ МАНИФЕСТАЦИЈА НА АКВАТОРИЈАМА
Срећко Палежевић, мастер спорта и ФВ, Туристичка организација „Владимирци“
13:20 – 13:40РАФТИНГ ФОРУМ „СИБИР“ КАО ТАКМИЧЕЊЕ У КОМЕ СВИ ПОБЕЂУЈУ
Немања Пајевић, мастер спорта и ФВ, Радош Стефановић, мастер спорта и ФВ, Факултет спорта и физичког васпитања, Београд
13:40 – 14:00РАЗВОЈНИ ПУТ ТЕХНИЧКОГ РОНИОЦА
Лука Томић, мастер спорта и ФВ, Chartwell International School, Београд
14:00 – 14:20ПОТЕНЦИЈАЛ ГРЧКОГ ОСТРВА КРИТ ЗА ОРГАНИЗАЦИЈУ АКТИВНОСТИ У ПРИРОДИ
Милош Стојановић, проф. спорта и ФВ, СУ Про ОУТДООР Теам, Београд
14:20 – 14:40ОРГАНИЗАЦИОНИ КАПАЦИТЕТИ ЛЕФКАДЕ ЗА АКТИВНОСТИ НА ВОДИ
Гордан Николић, проф. спорта и ФВ, инг. Крста Пашковић, НУ „Дунавски пропелер“, Београд
Промоција нових издања
14:40 – 15:00МЕТОДИКА И ОРГАНИЗАЦИЈА АКТИВНОСТИ У ПРИРОДИ
др Владимир Милетић, др Жељко Рајковић, др Јасна Поповић, др Ксенија Бубњевић
15:00 – 15:20НОВИНЕ „КАПЕТАНСКОГ КЛУБА“ НАКОН 21. ГОДИНЕ ПОСТОЈАЊА
инг. Крста Пашковић, др Владимир МилетићМодератори:
инг. Крста Пашковић
др Владимир Милетић

У организацији:
Београдски сајам
НУ „Дунавски пропелер“, Београд
СУ Про ОУТДООР Теам, Београд
Часопис „Повратак природи“

Учесници:
International Rafting Federation, Boise
Факултет спорта и физичког васпитања, Београд
Рафтинг асоцијација Србије, Прибој
XIII београдска гимназија
Chartwell International School, Београд
Туристичка организација „Владимирци“

Изложбе и филмски прикази током трајања Сајма наутике:
  • Карта водних путева Србије – Крста Пашковић
  • Карта „Пловни путеви Европе“ – IWI и Удружење наутичара „Дунавски пропелер“
  • Изложба фотографија о спортској мотонаутици у Београду, Србији и YU
  • Изложба 15 година Златне скије Београда КП (скијање на води)
  • Наутичка литература: Атласи Дунава, Саве и канала Војводине, Мала бродоградња, Пловидба у познато и непознато, Основе наутичког туризма и наутички потенцијали Србије и друга издања.
  • Филмске презентације о наутичком туризму Француске, Енглеске, Холандије и Србије.