Званичном почетку рада сајма вина, хране и туризма Wine Vision by Open Balkan (Винска визија – Отворени Балкан), под покровитељством влада Републике Србије, Северне Македоније и Албаније, присуствовао је председник Републике Србије Александар Вучић, са гостима – председником Владе Републике Северне Македоније Димитром Ковачевским, председником Црне Горе Јаковом Милатовићем и председником италијанске регије Венето Луком Зајом, док се албански премијер Еди Рама у програм јавио видео-линком.

Вучић је том приликом оценио да је иницијатива „Отворени Балкан“ афирмисана као платформа вина, те да чини тржиште од 20 милиона потрошача. Истакао је да су мале винарије носиоци развоја винске индустрије Србије и навео податак да Србија сада има 467 малих винарија, те да је њихов број удесетостручен у односу на пре пет година.

Према његовим речима, неке од тих малих винарија су у сиромашним деловима наше земље допринеле томе да обогате те крајеве на изврстан начин. Оценио је и да домаћи винари најбрже напредују у овом делу Европе и света, те најавио и повећање субвенција за подизање нових плантажа винограда.

Током четири дана Винске визије, Београд ће окупити више од 600 излагача из бројних винарија, дестилерија, гастрономских компанија и то из 28 земаља, што је двоструко више излагача него прошле године. Половина излагача биће из земаља чланица „Отвореног Балкана”, и то 260 из Србије, 74 из Северне Македоније и 21 из Албаније. Такође, ове године сајму су се придружили произвођачи из читавог света.

Од 17. и 18. новембра Сајам ће бити отворен за све посетиоце од 12 до 20 часова, а 19. новембра од 12 до 18 часова. Појединачна улазница кошта 700 динара, групна 500, породична 1.400 РСД. Паркинг у сајамском кругу плаћа се 200 динара по сату. Комбинована једнодневна улазница са паркингом за аутомобил кошта 2.000 динара, а комбинована тродневна улазница са паркингом за аутомобил (17 – 19. новембар) 5.000 динара. Изнајмљивање чаша за дегустацију вина је 500 динара.