Међународни сајам паметних технологија – „iSEC“ – Паметни и сигурни градови, настао је као логична евалуација свог познатог претходника посвећеног високим технологијама у функцији јавне и приватне безбедности. Овогодишњим, 6. „iSEC“-ом доминирају високе технологе у функцији свих осталих урбаних сервиса својствених „паметним и сигурним градовима“. Дигитални и мобилни темпо живота пред савремено друштво ултимативно постављају услов одрживе, „циркуларне“ економије, тј. употребе зелених технологија, као и повећања енергетске ефикасности. У синергији, ови фактори повезују се у корист још безбеднијих и „паметнијих“ урбаних заједница, а како – покушаће да објасни управо „iSEC“ који следи.

У хали 1 Београдског сајма, од 4. до 6. октобра 2017, стручној јавности ће се представити више од 50 домаћих и страних излагача и компаније из југоисточне Европе, а очекује се и више од 3.000 пословних посетилаца – произвођача, пројектаната, монтажера, дистрибутера, стручњака из струковних удружења. Њихов заједнички интерес су најсавременија ИТ решења за надзор, мониторинг, сензорску детекцију и мерење, аутоматизацију, безбедност и софтверско-хардверска паметна решења у оквиру разноврсних области – од јавне безбедности, безбедности имовине, лица и пословања, безбедности и управљању критичном инфраструктуром, те корпоративне безбедности, преко управљања саобраћајем, здравством, школством, транспортом и паметним зградама, све до различитих облика надзора у трговини, банкарству, електронској управи, хотелијерству или социјалним мрежама.

У истом термину, на истом месту – у хали 1, одражавају се још два компатибилна међународна сајма – Међународни сајам енергетике и Међународни сајам заштите животне средине „EcoFair“. Под заједничким, интегративним слоганом „Нова енергија – паметни градови“ овај синергични мултидисциплинарни трио манифестација треба да понуди респектабилне одговоре на питања о суштинској повезаности енергије, енергетске ефикасности, животне средине, безбедности и паметног управљања градовима, неких од кључних тема данашњице.

Сајам ће за посетиоце бити отворен од среде до петка, 4-6. октобра, од 10 до 17 часова. Цена улазница за нерегистроване посетиоце је 250 динара, за студенте са индексом 100 динара, колико коштају и улазнице за групне посете. Паркинг се плаћа 100 динара по сату.