Ради доприноса унапређењу заштите животне средине и очувању природних ресурса, компанија Метро Маркет у сарадњи са Привредном комором Србије, Агенцијом за заштиту животне средине, Агенцијом за енергетику, Српском асоцијацијом увозника аутомобила и делова, Центром за моторна возила – АМСС и часописом Еко-мобилност, седму годину заредом организује избор под називом ЕКО аутомобил године у Србији.

Намера је да се избором неког „зеленог“ модела аутомобила и додељивањем признања са аспекта заштите животне средине, афирмише овај тренд и да се укаже у ком правцу треба да размишљају потенцијални купци, али и увозници аутомобила.

У конкуренцији је 12 аутомобила из овогодишње продукције: BMW X3, Citroen C3 Aircross, Dacia Duster, Ford Fiesta, Kia Niro, Opel Crossland X, Peugeot 3008, SEAT Ibiza, Škoda Karoq, Subaru XV, Suzuki Swift и Volkswagen Polo.

Према утврђеној методологији оцењивања и прорачуна, биће проглашен ЕКО аутомобил 2018. у Србији. Кључни критеријуми заједно са тежинским коефицијентима, по значају су: потрошња горива (30%), емисија штетних материја (30%), могућност рециклаже (20%), бука (10%), запремина мотора (5%) и снага мотора (5%).

У складу са прокламованим циљем да се промовише етичко понашање и подизање свести о потреби за очувањем природних ресурса, заштита животне средине и корпоративна одговорност жири додељује и посебна признања.

Награда „Еко ауто 2018“ и специјална признања биће уручени на свечаној церемонији у понедељак 26. марта, у 11.30 часова, у Свечаној сали Београдског сајма.