Једанаестог септембра 1937. године Београдски сајам је отворио капије своје прве манифестације и тако отпочео своје путовање кроз историју. Већ прва сајамска манифестација, одржана на данашњем Старом сајмишту, представљала је феномен у европским оквирима и била је изванредно прихваћена и посећена.

Од тада до данас, Београдски сајам је променио локацију, проширио инфраструктуру, континуирано радио на унапређивању услуга, померао стандарде обележавајући цео један век спајањем српске привреде са светом и промоцијом разноврсних цивилизацијских достигнућа на српском тржишту, у привреди и друштву у целини.

Са више од 60 милиона посетилаца и више од 3.300 сајамских манифестација са око 500.000 излагача из 180 држава, Београдски сајам се током протеклих деценија позиционирао као један од лидера у креирању и реализацији привредног живота и тржишног амбијента земље, а општа и заједничка корист и укупни национални просперитет (п)остали су трајни мото постојања и функционисања компаније.

Sajam knjiga 2016.

Актуелна глобална пандемија вируса „ковид-19“ је, нажалост Београдски сајам и сајамску делатност у целини, у једном тренутку довела до руба егзистенције, али је истовремено и компанију и запослене, кампањама масовног вакцинисања грађана, истурила у прве редове борбе против вируса. Пунктове за вакцинацију у хали 3 посетио је и чешки премијер, који је био импресиониран организацијом, ентузијазмом, стручношћу и посвећеношћу којом се масовна вакцинација на Београдском сајму, али и у читавој Србији одвија.

Ипак, сајамски живот није стао.

Београдски сајам је после прошлогодишњег рођендана, а као својеврсни омаж отказаном 65. Међународном сајму књига, организовао дводневни дигитални трибински програм под насловом „Отклон од дистанце“, током којег је одржано осам он-лине разговора, у којима су учествовали истакнути представници домаће књижевне и шире културне сцене.

Током августа исте године, Београдски сајам је био и домаћин специјалног аудио-визуелог спектакла у којем је главну улогу одиграла светска звезда и господар хајтек минимал звука Борис Брејша, а у хали 4 је „активиран“ уметнички пројекат, интерактивна инсталација „А Галаксија около сија“ аутора Владана Радовановића. Изложба под називом „Позитивни на живот“, постављена крајем јуна на отвореном простору Београдског сајма, представља емотивно и документаристичко подсећање на историју компаније. Повод је и предстојећа 85. годишњица од отварања капија прве сајамске манифестације Београдског сајма уопште, 1937. године, на првобитној локацији, али и 65. годишњица постојања на садашњој.

Половином децембра прошле године, на Београдском сајму је одржан и индивидуални Светски куп у рвању, једно од највећих не само рвачких него и уопште спортских такмичења те године у свету. У ограниченим могућностима путовања и физичких комуникација, на Београдски сајам је са свих светских меридијана допутовало 505 такмичара из чак 51 земље, а са њима и више од 200 чланова техничке, стручне и спортске подршке. Организација такмичења у тешким условима оцењена је највишим оценама, а домаћин Београдски сајам је свој део посла обавио без грешке. Под заставом Србије, медаље су освојила тројица рвача.

Почетком марта ове године, у измењеном, „пандемијском“ конференцијском формату одржан је Agro Belgrade 2021, замишљен као водећи специјализовани сајамско-конференцијски догађај на западном Балкану и у југоисточној Европи, посвећен воћарству, виноградарству и повртарству. Крајем маја, после годину дана паузе, у нешто повољнијим епидемијским условима, на Београдском сајму је отворен 26. Међународни сајам хортикултуре „BeoPlantFair“, са већ традиционалним пратиоцима – 24. Изложбом лековитог биља и препарата од меда „Дарови природе“, 9. Изложбом баштенских и парковских машина „MotoplantExpo“ и 5. Изложбом органске производње „Organic Fest“. Било је пуно симболике у чињеници да је нови почетак означила најшаренија и најмириснија манифестација у сајамском календару.

Крајем јуна, хале 1 и 4 Београдског сајма биле су место одржавања већ традиционалних масовних пријемних испита за упис бруцоша на високошколске установе Београдског универзитета. Испите су, уз поштовање прописаних мера Кризног штаба, организовали Електротехнички, Математички и Факултет организационих наука.

Половином јула, Београдски сајам је био домаћин конференције „Србија и ЕУ: подршка развоју и преговорима о чланству“, о резултатима и могућностима ИПА фондова у Србији у областима енергетике, животне средине, конкурентности, пољопривреде и руралног развоја, локалног развоја, реформе јавне управе, правосуђа и образовања, а у организацији Министарства за европске интеграције Владе Републике Србије. Конференцији су се он-лине обратили и председник Србије Александар Вучић и европски комесар за суседску политику и проширење Оливер Вархеји.

Крај августа обележио је велики промотивни скуп поводом јубиларног 10. Међународног сајма наоружања и војне опреме „Партнер 2021“, највећег и најзначајнијег сајма наоружања и војне опреме у југоисточној Европи, који ће на Београдском сајму бити одржан од 11. до 14. октобра ове године.

Живо(с)т и оптимизам у сајамски простор унело је и тромесечно снимање познатог кулинарског ТВ-шоуа у једној од хала Београдског сајма.

Коначно, најмање четири сајамске манифестације биће одржане у блиској будућности: Прва је Међународни сајам графичке, папирне и креативне индустрије, планиран од 30. септембра до 2. октобра. У истом термину је и Сајам биротехничке опреме BIROEXPO. Следи Међународни сајам медицине и стоматологије од 7. до 9. октобра, а од 11. до 14. октобра 10. Међународни сајам наоружања и војне опреме „Партнер 2021“.

Београдски сајам

Уз године између два рођендана, уз ово подсећање на прошлу годину и планове за предстојеће догађаје, Београдски сајам богат знањем, са ресурсима за респект и тимом са завидним професионалним искуством, спреман је да и сваки следећи рођендан дочека као успешна компанија, указујући добродошлицу свима, и старим и новим излагачима и посетиоцима. Само уз њихову подршку, уз пословне партнере и посвећене госте и посетиоце, и било је могуће градити компанију и домаћу сајамску индустрију, коју ни најјачи вирус не може скренути са пута просперитета.

Захваљујемо се, овим путем свима, на свим лепим жељама и честиткама које су последњих дана стигле из свих делова земље и света поводом 84 године рада и постојања.

Београдски сајам ће ту љубав знати да врати и поверење да оправда.