Београдски сајам и ове године организује традиционално претпразнично славље и забаву – 56. Београдски новогодишњи фестивал, који се одржава од 16. до 30. децембра.

Овај традиционални претпразнични хепенинг, који је у новом руху и формату прошле године окупио око 100 хиљада људи, пружа прилику да Београђани и њихови гости новогодишње празнике дочекају у игри, забави, проводу, али и учењу, дружењу и празничној куповини. Овакве манифестације су и снажан туристички магнет за људе жељне опуштања, позитивних вредности и атмосфере неоптерећене свакодневним животом, којима Београд обилује и којима се поноси.

Као део манифестације Београдска зима, коју организују Град Београд, Београдски сајам, Туристичка организација Београда, Дечји културни центар и Центар београдских фестивала (ЦЕБЕФ), Београдски новогодишњи фестивал симболизује, на поучан и забаван начин истовремено, све оно што је током протекле године било успешно и обећавајуће и што већ следеће треба да буде још боље и у духу још већег оптимизма.

У велелепној хали 2 свакодневно ће се одржавати бесплатни програми за децу. Ради се о чак 39 планираних програма, међу којима су позоришне представе за децу градских дечјих позоришта, потом музичко-сценски програми са новогодишњим представом, или гала новогодишњи програми са наступима глумаца, водитеља, певача, хорова, оркестара и балета. Најмлађе очекују и два ексклузивна програма са познатим глумцима и певачима, учесницима фестивала Дечје београдско пролеће 2016. у организацији Дечјег културног центра Београда. Обиље дечјих садржаја оплемениће и многобројни познати дечји љубимци, а много раније своје учешће најавили су Леонтина, Миња Субота, Бода Нинковић, Пеђолино, Бојана Стаменов, Сергеј Ћетковић, Јелена Томашевић и други.

И то није све. У хали 2 своје уточиште наћи ће и гејмери, и млађи и старији, они којима је у срцу гејминг култура, који не могу без популарних игара, онлајн и е-гејминга, борд и кард гејминга, а нису далеко ни од среће да се суоче са познатим „гејмплеј јутјуберима“ или другим тинејџ звездама поп културе. У данима који следе програм у овом великом простору биће и додатно оплемењиван различитим забавним и едукативним садржајима.

По већ вишедеценијској традицији, монументална хала 1 Београдског сајма биће место којим ће загосподарити Забавни парк, који у понуди има вртешке, рингишпиле, играонице и “друга чуда”. Као и сваке године, од ове „територије“ новогодишњег фестивала очекује се да посетиоцима понуди бар неко изненађење, неко од најновијих чуда у овој врсти забаве, које и најодважније оставља у недоумици.

ФЕСТИВАЛ НАУКЕ

Спектакуларни увод у овогодишњи Београдски новогодишњи фестивал биће јубиларни, 10. Фестивал науке, који се одржава од 15. до 18. децембра, у халама 3, 3А и 11 Београдског сајма. Овај већ легендарни промотер науке, научних истраживања и открића наставиће да, под слоганом „Чиста десетка“, научне тајне и лавиринте „распетљава“, тумачи и демистификује и младим генерацијама чини схватљивим и доступним. Овај Фестивал, који је својим компетенцијама, нивоом, озбиљношћу али и шармом постао чувен и ван граница своје земље, даће и Новогодишњем фестивалу неизрецив сјај сачињен од образовања и забаве, од учења и игре. Свему томе посетиоци ће смисао пронаћи у бројним дешавања у оквирима неколико интерактивних поставки.

Први и други дан Фестивала науке, четвртак и петак, 15. и 16. децембар, намењени су првенствено за организоване школске посете, а радно време је од 10 до 18 х, док су 17. и 18. децембар, субота и недеља, породични дани, а радно време је од 10 до 20 х. За програме Фестивала науке, у халама 3, 3А и 11, плаћа се карта од 450 динара, плус доплатна улазница од 100 динара само за физичко-ласерски шоу Универзитета Лунд из Шведске, на благајни на лицу места (број места је ограничен). Деца до пет година старости, уз пратњу родитеља или старатеља, не плаћају улаз.

Не треба заборавити да оваква догађања не иду без раскошне понуде не само новогодишњих поклона него и најразличитије друге робе широке потрошње, по празничним ценама, свакако. Тако ће у халама 1 и 2 бити смештени и незаобилазни продајни садржаји – од прехране и робе широке потрошње до рачунара и беле технике. За сваког понешто, а од Београдског сајма и Београдског новогодишњег фестивала – све за све.

Коначно, познати Атријум Београдског сајма ни ове године неће бити без одличног садржаја, који ће овог пута понети назив – Зелена оаза. На том простору ће Београдски хиподром организовати забавне и поучне игре и перформансе, током којих ће и млади и старији бити у прилици да се друже са коњима и уживају у њиховој лепоти и врлинама. Компанија Србијашуме ће се потрудити да тај простор уреди како би био што лепши и сличнији пожељној природној околини за ове племените животиње, али и за посетиоце.

Радно време Београдског новогодишње фестивала биће од 11 до 20 часова. Улаз на све садржаје је бесплатан. Паркинг се плаћа 200 динара за цео дан.