Најрепрезентативнији промотивно-едукативни спортски хепенинг у региону – 6. Сајам спорта – отворен је у хали 1 Београдског сајма.

Под слоганом „Србија – земља спорта“, и под домаћинским покровитељством Министарства омладине и спорта Републике Србије и Спортског савеза Србије, ова манифестација окупила је чак 150 територијалних и 87 националних гранских спортских савеза, те представнике најзначајнијих спортских и образовних институција у земљи, којима је циљ да на најбољи могући начин промовишу више од 100 спортова и спортских дисциплина.

Обраћајући се стотинама присутних учесника манифестације, бивших, актуелних и будућих спортиста и гостију, министар омладине и спорта Вања Удовичић подсетио је на значај ове манифестације али и спорта уопште у животу појединца, друштва, државе…

„Спорт је специфичан, сваки дан је нови изазов и нови тренинг. Спортисти знају да је спорт уживање, знају да су изазови и такмичења привилегија. Спортисти знају како да победе пораз, како да после пораза устану и буду још бољи и јачи, како да руше границе могућег, како да сваки дан учине успешним“, рекао је Удовичић. Подсетио је да успех не доноси појединац, него да је за успех потребан колектив. Зато су за успех појединца заслужни и сви они који не могу да се попну на победничко постоље и који се не појављују често у јавности.

„Ова година“, рекао је он, „апсолутно је рекордна година, година у којој смо победили сами себе, у којој се више не такмичимо са другима него сами са собом, побеђујемо наше властите изазове, наше снове. Ми смо ти који постављамо стандарде успешности. Протекла година је била година великих такмичења, били смо домаћини европских првенстава у атлетици и рвању, као и других међународних такмичења. И успели смо“.

Министар је подсетио да смо као друштво, као систем, много учинили у ширењу спортске културе у Србији и захвалио се свима који појединачно или институционално подржавају српски спорт и који се залажу да цела Србија, сваки њен део, у том сегменту живота буде равноправно заступљена. Направљени су најмодернији спортски објекти, и тек ће се правити. Чак 13 посто деце више је кроз школски систем обухваћено спортским активностима.

„Прошле рекордне године смо освојили 37 медаља. Обећао сам да ћемо ове године бити још бољи, и јесмо бољи, јер их већ сада, месец дана пре краја 2017, имамо – 38. Наши параолимпијци су ове године оборили све рекорде, нема такмичења са којег се они нису вратили без најмање две медаље“, рекао је Вања Удовичић и пожелео успех свим учесницима Сајма спорта.

Александар Шоштар, председник Спортског савеза Србије, захвалио је Влади Републике Србије и Министарству омладине и спорта који подржавају спортисте, а којима и спортисти враћају репрезентујући своју земљу на најбољи могући начин, подсећајући све нас колико вредимо и значимо. Указао је и на чињеницу да се директан контакт са свим посетиоцима и са децом на прагу великих спортских резултата, као што је то случај на Сајму спорта, ничим не може заменити.

Наша најбоља параолимпијка, репрезентативка у стоном тенису Борислава Перић Ранковић, упутила је дирљиву поруку да се може постићи све само ако се довољно јако жели. Питање је, каже она, како то учинити и колико сте одважни да то учините. Позвала је младе да, без обзира на проблеме, крену стопама оних најуспешнијих, јер ништа не мотивише тако као успех.

Олимпијски шампион, светски првак и српски репрезентативац у рвању Давор Штефанек захвалио се свима који су спортистима обезбедили услове да се баве врхунским спортом и да тренирају, да Србију представе као земљу спорта. Рекао је и да је важно да спортисти имају не само материјалну подршку него и на такмичењима, на наступима…

Сјајним гласовима све присутне је у дешавања на Сајму спорта увео бенд „Гласне жице“.

Сајам спорта осмишљен је као подсећање на спортске резултате које је Србија остварила у текућој години, као промоција спортова и нових спортских вештина, као информисање и едуковање заинтересованих посетилаца, све уз обиље забавних дешавања. У том контексту, посетиоци ће, посебно они млађег узраста, моћи да се и лично опробају и упуте у тајне неког од спортова и да се друже са врхунским спортистима, и онима из олимпијских и онима из неолимпијских спортова.

Свакодневни програм чине бесплатни и свима заинтересованима доступни семинари, предавања и радионице о најважнијим темама у спорту. На штанду Завода за спорт и медицину биће на располагању бесплатни здравствени прегледи, а посетиоци ће моћи да користе и 20 терена за активацију, полигон за атлетику и крос фит, трамбулину, ски-скакаоницу, татамије за борилачке спортове, теретану и још много тога.

На Сајму спорта биће изложена и спортска опрема и суплементи, нутриционисти ће говорити о исхрани, а здравствени радници о опоравку и рехабилитацији спортиста.

Детаљан програм семинара, предавања, саветовања, трибина и презентација могуће је наћи на сајту Сајма спорта хттп://www.сајам.сербианспорт.цом/.

Сајам спорта одржава се од петка до недеље, 24-26. новембра у халама 1 и 1А Београдског сајма.

Радно време Сајма је од 10.00 до 19.00, а улаз на све сајамске програме је бесплатан.