Словенија је прелепа зелена земља у којој се на сваком кораку може чути прича о термалним и минералним водама које лече, ревитализују и негују. У овој земљи неизоставно треба посетити Орхиделио, најпрестижнији и највише пута награђени велнес у Словенији, попити Донат или Раденску за здравље, испробати медно купатило у Термани Лашко, уживати као стари Римљани у Римским термама, обновити кичму облогом из похорског тресета у бањи Зрече, забављати се са породицом у бањи Чатеж или пробати таласо терапију у бањи Струњан.

Четрнаест сертификованих словеначких природних бања као модерни центри здравља и благостања постављају Словенију у сам врх туристичке понуде Европе. Од Панонске низије на истоку, где је највише словеначких бања на једном месту, преко југоисточног дела државе, бање се распростиру све до сунчане обале Јадранског мора.

Сви који нетакнутну словеначку природу доживе заједно са опојним мирисом свежег ваздуха и чистом питком водом, лако се враћају у ту занимљиву зелену оазу. Из Љубљане и централне Словеније туристе од здравља и опуштања у термоминералним или сланим водама раздваја само један до два сата вожње на југ, исток или запад државе. Словеначке здраве воде су већ вековима присутне у причама о благотворним водама и другим природним лековитим факторима, о извору здравља и благостања. Скоро 100 природних термалних извора са температуром воде од 32 до 73 степена највеће је богатство Словеније.