glumac Vlasta Velisavljević

Међународни салон аутомобила 2019. и Међународни сајам мотоцикала, скутера, квадова и опреме Motopassion свечано су отворени на крају „новинарског дана“, дана пре званичног почетка рада сајма, у опуштеној атмосфери хале 1, која ће за свега петнаестак сати бити претворена у аутомобилску кошницу.

Таквој атмосфери допринео је познати српски позоришни, телевизијски и филмски глумац Власта Велисављевић, који је, са своје 92 године, један од двојице најстаријих власника уредне возачке дозволе, а на отварање је дошао – својим колима.

У неформалном и шаљивом присећању на свој „аутомобилски живот“ подсетио је присутне да он лично нема никакав бесан ауто, нити је сам бесан, па му и полиција понеки пут прогледа кроз прсте. Присетио се дана, док је био ђак чувене Реалне гимназије код Калемегдана, када је око Калемегдана вожен „гран при“, чувена трка тадашње „формуле 1“. „У тој трци за „гран при“ учествовао је и наш човек, са аутомобилом који је за оно време био појам, наравно. Али, дошле су и највеће светске звезде – Италијан Нуволари, за којега смо сви навијали, и легендарни Фон Браунхич, обојица са машинама од по 500 коња. Стаза је обухватала пуних 50 кругова, и све то је трајало, трајало… И све време је Нуволари водио ту трку. А онда га је, пред крај трке, Фон Браунхич претекао на оној опасној кривини код Француске амбасаде и – победио. Наш човек је, међутим, у таквој конкуренцији заостао 16 или 17 кругова. Тог човека радо се сећам и због једне друге околности. Наиме, после рата и обнове Београд је добио и први тролејбус, чувени „ансалдо“. Ја приђем возачу и препознам га – то је био онај исти човек који је возио „гран при“. Кажем му: Господине, па зар ви да возите тролејбус сада, ви који сте возили „формулу 1“, а он ми одговори: Немој да ми стајеш на муку, молим те! Сећам се тог човека и можда је најбоље да не дужим и да одмах кажем: „Сајам аутомобила је отворен“.

Посетиоцима, гостима и излагачима обратио се и Игор Шево, председник Скупштине Удружења произвођача друмских возила Србије, који је подсетио да се ради о „асоцијацији која окупља све произвођаче друмских возила, опреме и делова, и тако још од 1947. године. „Ми смо једна од 38 националних асоцијација која је чланица OICA, међународне асоцијације произвођача аутомобила са седиштем у Паризу, која ове године слави стогодишњицу свог постојања, а ми смо њен члан од 1956. године. Као чланица OICA ми смо носиоци лиценце Међународног београдског салона и користим ову прилику да се захвалим нашим партнерима из Београдског сајма, са којима већ дуги низ година успостављамо стандарде на нашем тржишту и ову манифестацију чинимо можда и најпожељнијом манифестацијом у нашој земљи. Зато желим да поновим мисао господина Карла Синћерија, председника OICA-е, који је посетио Београд 2009. и тада рекао да аутомобилска индустрија треба увек да буде иновативна, треба да обликује будућност, да дизајнира лепе аутомобиле, приступачне, да су ти аутомобили увек еколошки чисти и да су надасве сигурни, и да у сваком тренутку треба да испуњавају или премашују очекивања купаца“.

Г. Шево је изразио наду да ће током предстојећих 10 дана сви посетиоци моћи да уживају у понуђеном, у свему што су припремили ауто произвођачи и излагачи, знајући да овај сајам долази само пар дана након Женевског сајма аутомобила. „Овде ћемо видети доста светских премијера и веома много занимљивости, изузетно добру понуду, па ову прилику користим да свим ауто-излагачиима пожелим добрих 10 комерцијалних дана“, закључио је он.

Igor Ševo, predsednik Skupštine Udruženja proizvođača drumskih vozila Srbije

Ни др Ђорђо Маркеђани, председник Извршног одбора ДДОР Нови Сад, генералног спонзора Салона аутомобила, није био без добре поруке.

Он је подсетио да је компанија ДДОР осигурање седми пут генерални спонзор ове манифестације, и то због тога што око две трећине њиховог пословања чини осигурање моторних возила. Рекао је да се као компанија поносе иницијативама којима подстичу безбедно и хумано понашање учесника у саобраћају. „Слоган нашег овогодишњег наступа је „Друмски хероји“, а то је акција којом желимо да одамо признање возачима који у тренуцима тешких несрећа прискачу у помоћ повређенима на путу“, рекао је он.

„ДДОР је један од водећих улагача у Србији када је у питању безбедност учесника у саобраћају. Уз нашу финансијску подршку Навак академија је организовала на хиљаде тренинга безбедне вожње, а наша заједничка акција „Живот за младе возаче“ има изузетну резултате. Такође, учествујемо у пројектима едукације о безбедности у саобраћају кроз систем образовања и локалне самоуправе. За овогодишњи сајам аутомобила ДДОР је припремио специјалне иницијативе и сајамске понуде – ми не продајемо возила, ми продајемо осигурање! У питању су попусти на каско осигурање, ту су специјални тренинзи у Наваку, занимљиви симулатор, поклон-бодови на Суперкартици, поклон-ваучери и други“, рекао је г. Маркеђани.

Dr Đorđo Markeđani, predsednik Izvršnog odbora DDOR Novi Sad

Београдски Међународни салон аутомобила представља најрепрезентативнију, најексклузивнију и најстарију регионалну смотру аутомобилске индустрије, а заједно са Међународним сајмом мотоцикала, квадова, скутера и опреме „Motopassion“ јединствену сајамску манифестацију и свакако најзначајнији и највећи догађај у сектору ауто и мото индустрије у целини у овом делу Европе.

Посетиоце дочекује више од 400 излагача из тридесетак земаља. У оквиру Салона и под слоганом „У ретровизору“ представља се 35 аутомобилских брендова и 11 брендова произвођача лаких привредних возила. Од тог броја чак 26 брендова је најавило 48 премијера, а 15 брендова је најавило 32 новитета или редизајна. „Motopassion“ је привукао 36 брендова, а од тог броја 23 бренда су пријавила чак 50 премијерних наступа у сектору мотоцикала, квадова, скутера или електричних бицикала.

Београдски салон се, по правилу, одржава непосредно после елитног Женевског салона аутомобила. Та чињеница даје му посебну драж али и „одговорност“ у вези са „наслеђивањем“ врхунских ексклузивитета и новитета. Највећу пажњу посетилаца али и стручне јавности зато већ традиционално привлаче изненађења у увек најатрактивнијем премиум сегменту. А премиум брендове ће са својом актуелном понудом предводити Ролс Ројс, Мерцедес, Ферари, BMW, Ауди, Порšе, Јагуар…

На списку највиђенијих и најпожељнијих сајамских учесника налазе се и финансијске институције и осигуравајућа друштва, струковне организације, клубови, удружења и специјализовани медији, који треба да олакшају или разреше сваку недоумицу купца у вези са избором. То се посебно односи на банке, лизинг и осигуравајуће компаније, али и секторе финансирања у самим ауто-мото кућама, продавцима и дистрибутерима, који припремају повољне сајамске финансијске конструкције, како би купац за исти новац добио што повољније услове кредитирања, повластице у додатној опреми возила, продуженој гаранцији и условима сервисирања.

Оно што Салон не успе да каже широком палетом путничких аутомобила и мотоцикала водећих светских произвођача, изложбама пратеће индустрије, делова и опреме, или атрактивним промоцијама светских новитетета и ексклузивитета, посетиоцима ће бити понуђено у изузетно садржајном пратећем стручном програму, који обилује информативним, образовно-едукативним и забавним садржајима, такмичарским активностима, тест вожњама и другим (не)очекиваним задовољствима.

Посебан сајамски поклон верним посетиоцима је Family Day, у четвртак 28. марта, када ће бити омогућена породична посета сајмовима аутомобила и мотоцикала по привилегованој цени улазнице за целу породицу.

СЕРВИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

РАДНО ВРЕМЕ САЈМОВА биће од 10 до 20 часова, а последњег дана, 31. марта, 10-19 часова.

ЦЕНА ПОЈЕДИНАЧНЕ УЛАЗНИЦЕ је 400 динара, групне 300 динара, групне за ђаке и студенте 200 динара. (Групна посета подразумева посету више од 20 особа/ученика. За куповину групних улазница потребно је доставити списак особа са пуним именом и презименом, оверен печатом фирме или школе и потписом овлашћеног лица). Улазнице за Family Day су 800 динара (улазница важи за децу до 16 година старости у пратњи родитеља). Паркинг у кругу сајма плаћа се 150 динара по започетом сату.