Александар Антић, министар рударства и енергетике у Влади Републике Србије

Петнаести Међународни сајам енергетике, 16. Међународни сајам екологије и заштите животне средине – Ecofair и 7. Међународни сајам паметних технологија – iSEC почели су са радом у среду, 2. октобра 2019, у хали 1 Београдског сајма. Свечаном отварању ових манифестација присуствовали су бројни државни званичници, привредници, гости, излагачи и посетиоци.

Обраћајући се присутнима, министар заштите животне средине у Влади Републике Србије Горан Триван заложио се за стање у којем би заштита животне средине била важна за сваког грађанина и за свачији живот, за привреду и друштво у целини. Министарство је и у протеклих годину дана покушавало да овај комплекс питања стави у прави контекст и на прави колосек и да на том плану повеже најважније актере у нашем друштву.

Наше вода за пиће је, на пример, део геостратешке слике планете, подсетио је Триван. Свака прича о опасном отпаду је питање нашег здравља али и потенцијалног криминала. Због тога се на свој начин тиче и Тужилаштва и Безбедносне агенције. Актуелне проблеме са искоришћавањем река зато схватамо озбиљно, а Србија и у том смислу сваког тренутка постаје све свеснија комплекса те проблематике. Због тога не треба уништавати оно мало драгоцених површина под заштитом, па ни из финансијских разлога.

Горан Триван, министар заштите животне средине у Влади Републике Србије

Ово министарство је уз помоћ других министарства, органа и институција практично завршило документ под називом „преговарачка позиција за Поглавље 27“, што је огроман посао. Спремна је и документација за изградњу постројања за пречишћавање отпадних вода и комуналног отпада, а циљ је 359 система за прераду отпадних вода. Преко две милијарде динара је уложено у тзв. рециклере, који треба да покупе, прераде и извезу отпад, а у том смислу очекују нас објективно боља времена. Исто тако, 600-700 милиона је утрошено и тек ће бити утрошено за санирање несанираних депонија, пиоручио је Триван.

Саво Безмаревић, извршни директор за техничке послове производње енергије ЕПС-а, рекао је да је, као највећа електроенергетска компанија у региону, ЕПС покренуо велики циклус за модернизацију и изградњу производних капацитета. Битно место у томе имају пројекти заштите животне средине и веће коришћење обновљивих извора енергије. У пројекте заштите животне средине уложено је више од 350 милиона евра, а до краја 2025. биће инвестирано више од 800 милиона евра. Започело се са новим еколошким пројектима у термоелектранама. ЕПС је већ у реализацији изградње ветропарка Костолац, првог постројења у историју ЕПС-а које ће производити електричну енергију користећи снагу ветра, инвестиције вредне око 100 милиона евра.

Саво Безмаревић, извршни директор за техничке послове производње енергије ЕПС-а

Свечано проглашавајући ове сајмове отвореним, министар рударства и енергетике Александар Антић је подржао сва системска настојања усмерена ка заштити животне средине и утврдио да управо енергетски сектор и конкретно ЕПС представљају највећег инвеститора у пројекте и заштите животне средине. Током протеклих неколико година је само на нивоу ЕПС-а уложено око 300 милиона еура у пројекте заштите животне средине, пре свега када је у питању решавање питања прашкастих загађења и денитрификације. И на овом сајму учествују компаније које пружају технолошке услуге и које унапређују све наше процесе, и са становишта ефикасности и са становишта увођење нових технологија.

У градовима и општинама које своје системе грејања заснивају на фосилним горивима, налазимо решења за прелазак на биомасу, а потписују се уговори са Новим Пазаром, Новом Вароши, Пријепољем, Мајданпеком, док нових 19 општина „чека у реду“ за прелазак на биомасу, нагласио је Антић.

Рекао је да нас „очекује оснивање фонда за енергетску ефикасност, који треба да буде на располагању не само локалним самоуправама, за јавне објекте, него и ширем кругу грађана“.

Из дана у дан радимо и на поправљање нашег енергетског микса. Познато је да смо до недавно око 70 посто енергије производили из угља, а остатак из хидропотенцијала, али смо протеклих неколико година успели да на мреже ставимо ако 500 мегабајта новоинсталисаних капацитета из обновљивих извора, енергије ветра, биомасе, соларних извора… ЕПС у наредних неколико година најављује највећи соларни парк од 100 MW у Костолцу. Идеја је и да се полако прелази на аукцијски систем, без подстицаја.

При свему томе, Министарство енергетике снажно подржава иницијативу председника Републике и Министарства за заштиту животне средине да забрани изградња малих хидроелектрана у заштићеним подручјима, а тамо где је то могуће да то буде по највишим европским стандардима како би утицај на животну средино био минималан, рекао је министар рударства и енергетике.

Међународни сајам енергетике је највећи годишњи регионални скуп компанија, корпорација, предузећа, институција и професионалаца у секторима електричне енергије, угља, нафте и гаса, рударства, обновљивих извора енергије и енергетске ефикасности. Окосницу манифестације чине производња и експлоатација, обогаћивање, дистрибуција, транспорт, складиштење или непосредно коришћење и постојећих и потенцијалних природних ресурса и извора енергије.

Међународни сајам заштите животне средине и природних ресурса – EcoFair је најрепрезентативнији скуп те врсте у овом делу Европе, годишње окупљање најодговорнијих чинилаца из система заштите животне средине – институција, произвођача опреме, дистрибутера, рециклера, оператера, депонија, локалних самоуправа, комуналних предузећа, генератора отпада, стручне јавности.

Међународни сајам паметних технологија – iSEC представља високе технологије и савремена ИТ решења у области надзора, мониторинга, сензорске детекције и мерења, аутоматизације, безбедности, те софтверско-хардверских паметних решења у оквиру разноврсних области.

Реализацију овог сајамског догађаја, поготово стручног пратећег програма, стручном и организационом подршком омугућила су и ресорна министарства Републике Србије – Министарство рударства и енергетике, Министарство заштите животне средине, Министарство државне управе и локалне самоуправе, Министарство унутрашњих послова, Министарство одбране, те друга министарства, владине агенције, Привредна комора Србије, струковна удружења, привредне организације, академске, образовне и истраживачке институције, специјализовани медији…

У својству директних или индиректних учесника, у излагачком или конференцијском програму, ове манифестације окупљају представнике више од 100 домаћих и иностраних компанија, институција и организација из двадесетак земаља.

СЕРВИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

Радно време сајмова је од 10 до 17 часова.

Цена појединачне улазнице је 400 динара, за групне посете 250 (групне за студенте и ученике 150), а паркинг је 150 динара по сату. Улазнице за један сајам важе и за два остала.