На петнаестом по реду Сајму етно хране и пића, у хали 3 Београдског сајма, продставиће се више од 300 произвођача традиционалних прехрамбених производа – руком рађених производа по традиционалној рецептури најчешће од органски гајених сировина, али и нови производи настали на темљима традиције и машти произвођача, као и амбалажа за паковање традиционалних производа.

Мали произвођачи ће углавном наступити на збирним штандовима у организацији Привредне коморе Србије и њених регионалних огранака, Задружног савеза Србије и Војводине, градских управа и удружења.

У организацији Привредне коморе Србије наступиће произвођачи из: Лесковца, Зајечара, Пожаревца, Краљева, Крагујевца, Крушевца, Ужица, Ваљева, Зрењанина, Панчева, и Београда.

Задружни савези Србије, Војводине и Београда, као и Земљорадничка задруга „Сврљижанка“ и Земљорадничка задруга из Рибашевине окупиће и представити своје задругаре.

У организацији локалне самоуправе наступају произвођачи из Београда, Младеновца, Жагубице, Петровца на Млави и Блаца, а наступ излагача из Бабушнице организовала је туристичка организација овог места.

По први пут ће се на Сајму етно хране и пића представити Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде са групом произвођача, а Привредна комора Србије ће посебно представити носиоце робне марке „Чуваркућа“ из области традиционалне прехрамбене производње. Наступ малих произвођача из недовољно развијених општина по први пут је на овогодишњој манифестацији организовао и Кабинет министра без портфеља Новице Тончева, задуженог за унапређење развоја у овим општинама. Удружење „Каритас“ представиће 30 произвођача традиционалних производа из централне Србије у оквиру свог програма подршке произвођачима традиционалних производа. Посебно ће бити организовано и представљање излагача из колубарског краја.

На 15. Сајму етно хране и пића наступиће и афирмисани произвођачи као што су Границе из Младеновца и Месопродукт, Рума.

Међународни карактер манифестацији даће учесници из Републике Српске и Румуније.

Покровитељи Сајма етно хране и пића су Министарство пољоривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије и Град Београд.

Под мотом „Утемељење робне марке етно производа“ и овогодишња манифестација треба да помогне у представљању и дефинисању традиционалних прехрамбених производа, унапређењу презентације и продаје, заштити географског порекла и рецептура и широј примени ових производа у понуди ресторана и хотела и свакодневној исхрани становништва.

Сајам етно хране и пића одиграо је у последњих 14 година значајну улогу у брендирању, промоцији и пласману лесковачког ајвара, качарског меда, хомољског меда, дуван-чварака, футошког купуса, пиротских пегланих кобасица, вурде, банице, вртке, различитих џемова, слатка, китнкеза, киселе зимнице, сувомеснатих специјалитета, млечних производа, сирева, меда, чајних мешавина, сушеног воћа, пекарских производа, вина и ракије, од којих су многи постали и извозни артикли.

Посебан аспект манифестације представља промоција органске хране, пића и воде као и опреме и амбалаже за производњу и чување таквих производа.

Сајам етно хране и пића има пословни и промотивни карактер. Намењен је пре свега дистрибутерима, добављачима хотела и трговинских ланаца, власницима ресторана, трговинских радњи или шефовима кухиња, професионалним гастрономима, купцима из иностранства ради закључења купопродајних уговора и за те категорије посетилаца улаз на ову манифестацију је бесплатан.

Сајам етно хране и пића

У циљу промоције традиционалних производа и произвођача, на Сајму етно хране и пића је дозвољена и продаја на мало ради побољшања културе исхране и здравља становништва, очувања традиције и националног индентитета.

Сајам етно хране и пића служи не само презентацији и продаји, већ и размени знања и едукацији учесника, па институције и излагачи организују читав низ стручних и промотивних програма у којима приказују резултате свог рада или народне обичаје и производе. У ревијалном делу манифестације који се одвија у Етно дворишту или на штандовима излагача, представљају се и дегустирају јела карактеристична за поједине регионе, нека за многе заборављена јела, која ће помоћи да упознамо укусе и обичаје појединих епоха и региона.

Посебан сегмент Сајма етно хране и пића представља Изложба рукотворина коју ове и године организује „Друштво српских домаћина“.

Жири састављен од еминентних стручњака у препознавању најквалитетнијих производа оцениће експонате у више робних група и подгрупа и доделити дипломе и признања, а најбољем међу њима највише годишње признање – „САЈАМ ЕТНО ХРАНЕ И ПИЋА – РОБНА МАРКА ИЗ СРБИЈЕ 2021. ГОДИНЕ.

СЕРВИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

Сајам ће бити отворен од четвртка 25. новембра закључно са недељом 28. новембром, од 10 до 19 часова.

За пословне посетиоце улаз на манифестацију је бесплатан, уз попуњавање и оверавање регистрационог листа.

За остале заинтересоване грађане улазница кошта 300 динара, за групне посете 200 динара. Цена паркинга је 150 динара по сату.

Новинари и представници медија на манифестацију могу ући уз важећу новинарску легитимацију коју ће показати на улазу у халу 3 Београдског сајма.

Београдски сајам ће, у складу са епидемиолошком ситуацијом везаном за КОВИД 19, предузети, а излагачима препоручити, неопходне мере за заштиту здравља учесника и посетиоца.