Уз стихове и музику Риболовачке песме – „Дунавом још, шибају ветрови…“, Жика Јелић и Никола Чутурило, аутор, најавили су свечано отварање две манифестације – јубиларног, 40. Сајма наутике, лова и риболова и 23. Међународног сајма хортикултуре „BeoPlantFair 2018“, са којим „у пакету“ иду и три сродне изложбе – 21. Међународна изложба лековитог биља и препарата од меда „Дарови природе“, 6. Изложба баштенских и парковских машина и пратеће опреме „MotoPlantExpo“ и 2. Изложба органских производа „Organic Fest“.

Сајмове је отворио Велимир Станојевић, државни секретар у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде, који је подсетио да током године присуствује отварању више манифестација, али је издвоји Сајам хортикултуре:

– Ово је десета година заредом да Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде подржава све оно што раде наши вредни домаћини у најразличитијим областима, а исто толико малим произвођачима помажемо да „изађу на тржиште“. Сајам хортикултуре је битан промотивно – много тога може да се види, али је и едукативан, јер много тога може и да се научи, рекао је Станојевић.

Државни секретар је са лакоћом повезао сајмове које је отворио, рекавши да их вежу људи који у природи проводе много времена, неко радно, неко из хобија. Сви имају заједнички задатак – да очувају животну средину, јер је то једини начин да Србија буде земља здравих пољопривредних производа, али и земља у коју се долази због наутике, лова и риболова.

Уз песме које је са Жиком Јелићем извео на почетку и на крају свечаног отварања, Никола Чутурило, заљубљеник у наутику и риболов, излагачима и посетиоцима је пожелео успешну сезону, да се воде повуку, да што пре престане ловостај и да све ловце и риболовце послужи срећа.