Предстојећи београдски сајам аутомобила DDOR Eco BG Car Show 07, који ће бити одржан на Београдском сајму од 12. до 15. маја 2022. године, у термину нешто краћем од уобичајеног, има све предиспозиције да буде прекретница на аутомобилском тржишту и у аутомобилској индустрији Србије.

У времену неизвесности и мноштву глобалних тржишних и производних неповољних околности – последице пандемије, проблеми у међународном транспорту и комуникацијама, глобални проблеми у аутомобилској индустрији у вези са финализацијом производње – и један Женевски салон аутомобила по трећи пут је одгођен „за следећу годину“, после релативно неуспелих покушаја са „дигиталним“, „визуелним“, „3Д“ или „online“ концептима промоције највећих светских брендова. И многи други овогодишњи, поготово европски аутомобилски хепенинзи отказани су из сличних разлога. Због тога би DDOR Eco Bg Car Show 07 могао да представља не само одважан сајамски искорак, него, и пре свега, суштинску промену у „филозофији“ поседовања, коришћења и одржавања аутомобила, овдашње аутомобилске и пратеће индустрије и ауто-мото тржишта.

Већ и одредница ЕКО у иновираном називу сајма упућује на сасвим нови излагачки концепт – намеру организатора и увозника возила да се у складу са новим временом и приликама акцентују возила са еколошки напредним погонским решењима, аутомобили на електрични погон, хибриди, лаки хибриди, али и нови модели са конвенционалним погонима за које се претпоставља да су еколошки унапређени и да задовољавају високе еколошке стандарде. Укратко, све нове технологије које су данас актуелне у ауто-индустрији и оне које ће то бити у најскоријој будућности.

Иако неки од разлога за готово трогодишњу сајамску апстиненцију нису сасвим нестали, готово све чланице Асоцијације увозника, што значи и сви брендови на нашем тржишту, спремни су и вољни да у овом пројекту дају пун допринос. Штавише, с обзиром на иновативност и ексклузивност овакве сајамске поставке, у најави је много премијера, јер се готово сваки модел већ појавио у производњи и продаји на западним тржиштима, али није било могућности или разлога да се појави и на нашем. Пошто тренутно нема много активних сајмова по свету, нису немогуће ни европске и чак светске премијере, поготово код електричних возила, који ће бити потпуни новитети код већине брендова.

Све то не искључује и широк спектар „класичних“ модела аутомобила, али, подразумева се, са побољшаним еколошким перформансама.

Очекује се да DDOR Eco BG Car Show 07 буде одржан у условима смањеног комерцијалног ефекта у смислу продаје возила, пре свега због недостатка нових возила на тржишту, али истовремено уз огромно интересовање медија, стручне и широке јавности за моделе возила која већ сада нуде најновија погонска решења, а чија се потпуна комерцијализација очекује у блиској будућности.

И у сектору пратеће аутомобилске индустрије, гаражно-сервисне опреме и понуде резервних делова, интересовање излагача је изузетно. У складу са главном линијом излагачког програма, увозници из овог сегмента манифестације најављују посебну промоцију компатибилне и пратеће опреме за еколошки напредна возила, пуњача, соларних модула и друге одговарајуће инфраструктуре.

Заједно са Сајмом аутомобила, од 12. до 15. маја биће одржан и 14. Међународни сајам мотоцикала, квадова, скутера и опреме Motopassion, који је у погледу последица пандемије ковида-19 доведен у неповољну ситуацију сличну оној у вези са сајмом аутомобила. Судећи по интересовању и ентузијазму представника брендова из овог сегмента, у изгледу је веома атрактивна сајамска приредба.

Распоред сајамских изложби по халама такође ће бити прилагођен новим околностима излагања. Тако ће сви увозници, односно аутомобилски брендови који се представљају у оквиру DDOR Eco BG Car Show 07 бити у истом простору – у хали 1 Београдског сајма. Изложби у оквиру сајма Motopassion“ биће у целини посвећена хала 4. Комплетна пратећа индустрија, гаражно-сервисна опрема, резервни делови, укључујући о ону специјализовану, намењену еколошки напредним и електричним возилима, биће у халама 2, 1А и 3А.

Истовремено, у хали 3 бити велика изложба старовременских аутомобила, организована по тематским целинама, као својеврсна паралела изложби најновијих модела. Тако се посетиоцима пружа могућност путовања кроз време и историју аутомобилске индустрије.

Генерални спонзор манифестација је компанија ДДОР Осигурање Нови Сад.