Међународни сајам медицине и стоматологије МЕДИДЕНТ је већ деценијама најреспектабилнија регионална медицинска пословно-комерцијална и едукативна сајамска манифестација. У Хали 3 Београдског сајма, од 30. новембра до 2. децембра 2023, окупиће се преко 50 домаћих и регионалних излагача и представника иностраних компанија. Сви они настоје да, под слоганом „Заједно до здравља“, репрезентативном понудом понајвише денталне, али и остале медицинске и лабораторијске опреме и средстава, фармацеутских и других производа и услуга, докажу да су сајамски ослонац целокупне струке и пратећих и сродних индустрија.

Циљ Медидента је да окупља медицинске стручњаке, произвођаче медицинске и стоматолошке опреме, истраживаче, пружаоце здравствених услуга, фармацеутске компаније и пацијенте, да буде платформа за размену знања, представљање иновација, промоцију нових технологија и едукацију, за развој пословних веза и унапређење здравствене праксе. Стручњаци имају прилику да науче нове технике и методе, успоставе контакте и подстакну сарадњу, док пацијенти имају могућност да се информишу о најновијим достигнућима и преузму активнију улогу у очувању властитог здравља. Медидент ствара широк простор за напредак у медицинској технологији, дијагностици, терапији и пружању здравствене неге.

Због тога не чуди ни повећано интересовање медицинских фирми за Медидент и феномен повратка некадашњих дугогодишњих излагача, које су претходне турбулентне године привремено одвојиле од ове ексклузивне манифестације. Такав је случај и са компанијом 011 Medical Group, овлашћеном за увоз, сервис и продају, али и обуку медицинског особља за употребу опреме која се користи у многим медицинским установама.

С обзиром на то да је већи сегмент ове манифестације окренут стомоталогији, Медидент пружа прилику професионалцима из ове медицинске гране да квалитетно представе најновије технологије, уређаје и опрему за рад са пацијентима. Дигитална стоматологија, CAD/CAM технологија, 3Д штампање, ласерска терапија… само се неке од технолошких могућности чија се ефикасност може размотрити, представити и проверити на сајму.

Ради размене знања и едукације и самих стоматолога и посетилаца, потенцијалних пацијената, овај догађај подразумева и конференције, предавања и радионице на којима професионалци представљају најновија истраживања, технике и третмане, што је предуслов за унапређивање вештина, праћење најновијих трендова и примену најбоље праксе. На стручним сесијама представљају се нови материјали, инструменти и технике које побољшавају дијагностику и лечење стоматолошких проблема, иновативни материјал као што су керамика високе естетике, биоматеријали и композити, иновативни инструменти и технике, као што су дигитално вођене имплантологије, ласерска терапија и ендодонтске технике итд.

За презентовање на сајму најављени су различити медицински уређаји, инструменти и материјали који се користе у медицини и стоматологији: комплетне денталне јединице (комплексни системи који садрже столицу за пацијента, инструменте за рад, вакуумске и компресорске системе, као и друге функционалности које олакшавају стоматолошке третмане), интраоралне камере, ласерски уређаји (нпр. за третирање десни, уклањање каријеса, избељивање зуба и друге стоматолошке процедуре), CAD/CAM технологија (за дигитално дизајнирање и израду стоматолошких рестаурација као што су крунице, мостови и навлаке), дигитални рендген (нпр. за дијагностику каријеса, пародонталних проблема, обликовање имплантата…), ендодонтски инструменти (за третман канала корена зуба), орални скенери (за дигитално снимање зуба и вилица, могу генерисати прецизне 3Д моделе пацијентове усне шупљине, што је корисно за израду индивидуалних оралних протеза, ортодонтске терапије и планирање имплантата), дентални инструменти (сонде, скалпели, пинцете, кирете, стоматолошке пинцете и други инструменти који се користе за преглед, чишћење и третман зуба и десни), дентални имплантати (имплантати различитих величина, облика и материјала, као и софистицирани софтверски алати за планирање и постављање имплантата), естетски стоматолошки материјали (као што су керамички материјали за израду инлеја, онлеја, љускица и круница високе естетике, композитни материјали за естетско попуњавање зуба…), потрошни материјали (стоматолошке пасте, гуме за афинитетни отисак, дезинфекциона средства, адхезиви, стерилизација и други материјали који су неопходни за свакодневну стоматолошку праксу) итд.

СЕРВИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

Радно време сајма Медидент је од 10 до 19 часова, последњег дана до 18 часова.

Цена појединачне улазнице износи 500, а групне 300 динара. Паркинг за аутомобиле у сајамском кругу плаћа се 150 динара по сату.

Изузетно жива изложбена и демонстрациона активност уобичајено се одвија на штандовима излагача, где се организују и мини показне радионице, као један од новијег начина директне презентације нових производа и материјала и могућности њихове конкретне примене.

Тако компанија Medical Queen – позната по заступништвима светских премијум брендова као што су ICX (немачки имплантати), Biolase (амерички дентални ласери), Роланд (машине за технику), Лаунца (интраорални скенери, хируршки конци, хемостатици и други пратећи хируршки материјал) – премијерно представља Wiser 3 – диодни ласер са троструком таласном дужином за мека ткива; Roland Dental Milling Machine – DG Shape – DWX-53DC софистицирани мењач дискова са паметним функцијама; BE Filler Intradermic – филер на бази хијалуронске киселине за третирање несавршености лица; Луморал – решење за орално здравље које се активира светлом; Аудентал – посвец́ен домену стоматолошких биоматеријала и посебно се фокусира на легуре племенитих метала и биокерамичке материјале. Све то уз изузетан избор производа по промотивним ценама.

Фирма Медица Аестхетица, реномирани, акредитовани, естетско-едукативни центар и ексклузивни увозник и дистрибутер медицинских средстава и опреме, промовисаће свој богати асортиман производа из области естетске медицине.

Sinergy Software ће представити свој новоразвијени програм за управљање медицинским праксама са електронском картотеком, заказивањем, приступом ИЦД и финансијским показатељима.

Компанија Софикар ће на свом штанду понудити титанијумске матрице тање (0,030 мм) и издржљивије, савршено због ефекта малог одсјаја; двоструко закривљене матрице доступне у три величине и две дебљине (закривљено са две стране за пристајање) те стеге 2АД, 8АД, С-Г, које обезбеђују повлачење гумене бране и удобан приступ последњем зубу…

New Medical Technologies представља светски хит, јединствени апарат Fascella, који је дизајниран за употребу у физикалној терапији и рехабилитацији, терапији бола и естетској медицини. Своје дејство остварује хармонијом дубоке ендогене топлоте и ергономским Фасцелла алатима за фасцију уз ЛФ масажу магичним рукавицама. На сајму важи специјални сајамски попуст од 5% на цену апарата. Биће ту и најбољи Портабилни рендген MINE ALNU, који има 25-40 пута мање зрачења у односу на најбољи дигитални рендген. И МИНЕ АЛНУ рендген иде уз попуст од 5%.

Нео Лаб (бренд Нео Денса) представља властита решења имплантолошких протетских надоградњи, чије ће узорке и делити промотивно (абутменти, линкови, МУ абутменти, вијци и сл.); Сви посетиоци штанда моћи ће да остваре 10% попуста на 1. наруџбину.

Фирма Курапрокс, доказани лидер у очувању оралне хигијене, чији се производи развијају и дизајнирају у Швајцарској, ове године обележава свој двадесетогодишњи јубилеј.

Осим поменутих, међу учесницима на манифестацији наћи ће се и стари Медидентови пријатељи Neodent, Denty, Commex, Mikodental, Medipro International, Four Dental, Interdent, Digital Design Solutions, Dental Medical, Ampri Balkan, Oralent, Čeda press, Curasept, Pesa Dental, GC Europe, Dentamax, Roto Dent, Nefaser, Media Ogled, Eight Stars, Sax, Ortho Tech и други, док ће се међу новим излагачима који су своје поверење указали Медиденту наћи Codexpro, Cute, Dunav Plast, Oral B, Royal dent, Neo Dens, Intenational Health и други.

Медидент не би био то што јесте да није и место на коме се иницирају и хуманитарне активности и друштвено одговорно пословање. То се пре свега односи на неке бесплатне медицинске и стоматолошке услуге, прегледе, третмане или савете, понајвише за угрожене групе. Тако ће на штанду Плавог круга бити организовано бесплатно мерење шећера у крви, крвног притиска и индекса биомасе, оболели од дијабетеса ће моћи добити стручне савете и едукацију. На штанду Жена плус (Асоцијација за помоћ женама угроженим ХИВ-ом) заинтересовани ће моћи добити едукативне материјале. Удружење Сви на вагу врши бесплатне превентивне прегледе (мерење телесне тежине на специјалним вагама). Ту су и едукативне радионице о оралној хигијени, донације медицинске и денталне опреме или материјала пружаоцима хуманитарних услуга итд.

Осим производног асортимана, фирме учеснице на овогодишњој манифестацији свој наступ ће обогатити и традиционалним сегментом Медидента – пратећим стручним програмом и стручном презентацијом припремљених сајамских програма.