Министар Љајић: 2020. година реформи и нових инвестиција у туризам Србије

На Београдском сајму отворен је 42. Међународни сајам туризма и три сродне изложбе, Међународни сајам вина „BeoWine“, Међународни сајам опреме за хотелијерство и угоститељство „Хорека-опрема“ и Сајам сувенира „Види Србију“.

До недеље, 23. фебруара, под слоганом „Пут под ноге”, туристичку понуду представиће више од 900 излагача из 40 земаља, уз присуство значајног броја пословних посетилаца из свих делова света као и, за путовања и нове дестинације, увек заинтересоване најшире публике.

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić

На свечаној церемонији отварања приказан је кратки филм о Београду као туристичкој дестинацији, а градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић истакао је да престоница Србије бележи стални раст броја туриста и додао да их је у прошлој години било између осам и девет одсто више него у 2018. Како је рекао, у Београду је у прошлој години забележено 2.700.000 ноћења, а главни град Србије је први пут имао више од милион страних гостију.

Радојичић је додао да Београд може много да понуди у пословном и конгресном туризму, и да ће даљим развојем инфраструктуре престоница дати допринос и у том сегменту.

– У Београду је прошле године отворено 13 нових хотела, тренутно их је укупно 112, али тај број није довољан за град који све више развија туристичке потенцијале, рекао је Радојичић.

Радојичић је изразио задовољство што је Република Египат ове године земља партнер сајма и нагласио да Србија у туризму може много да научи од земље која је, како каже, колевка цивилизације и има богато културно и историјско наслеђе.

Додао је да ове године Шри Ланка, Кенија и Словачка први пут учествују на сајму и да ће сајам по понуди и броју посетилаца бити бољи од прошлогодишњег.

Gada Šalabi, zamenica ministra zadužena za turizam u Ministarstvu za turizam i antikvitete AR Egipat

Пошто је публика имала прилику да погледа промотивни филм о Републици Египат, у свом обраћању др Гада Шалаби, заменица министра задужена за туризам у Министарству за туризам и антиквитете АР Египат, истакла је добре односе Србије и Египта и сајам као добру прилику да се ти односи додатно унапреде.

Министарства туризма две земље имају споразум о разумевању, раде заједнички економски комитет и заједнички пословни савет, а закључена су и три споразума о сарадњи шест градова Египта и Србије.

Највећу туристичку манифестацију, Београдски сајам туризма отворио је Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић поруком да ће 2020. бити година реформи и нових инвестиција у туризам Србије.

Он је навео да сваке године у туристичке посете путује 1,3 милиона грађана Србије и да су новим прописима додатно заштићени путници и спречене злоупотребе и преваре, односно уведен је ред у рад туристичких агенција.

– Од априла ће бити у функцији еТурист, централни информациони систем, који ће олакшати пријаву гостију и категоризацију туристичких објеката, рекао је Љајић.

Најавио је да ће у 45 пројеката у области туризма, међу којима је најзначајнији изградња гондоле од Брзећа од Копаоника, бити уложено 200 милиона евра, а очекују се и значајне приватне инвестиције у том сектору.

– План је да ове године Србију посети четири милиона туриста, подједнак број домаћих и страних, да остваримо 10,6 милиона ноћења и девизни прилив од 1,5 милијарди евра, рекао је Љајић и изразио очекивања да ће епидемија корона вируса ускоро престати и да неће нанети већу штету туризму Србије.

Počeo je Sajam turizma

Посетиоци Сајма туризма, вина, угоститељства и сувенира, поред ексклузивних сајамских погодности, одабира дестинација за путовање и одмор уживаће свим чулима у укусима и мирисима гастрономске понуде, специјалитета овог поднебља, али и дегустацији најбољих вина, ракија, пића, као и сувенира из свих крајева Србије. Презентације на штандовима, демонстрације угоститељских вештина на најмодернијој опреми уз дегустације производа, разлог су зашто посетиоци сваког фебруара ишчекују овај незаменљиви и вансеријски догађај. Под куполама Београдског сајма, на највећој туристичкој смотри у региону, говориће се на свим језицима света, промовисати најлепше вредности култура, народа и обичаја, и афирмисати богата симболика путовања.

Радно време манифестације: четвртак, 20., петак 21. и субота 22. фебруар од 10 до 19х и недеља, 23. фебруар од 10 до 18х.

Улазнице: Цена појединачне улазнице је 400 динара, а за групне посете 300 динара. Цена породичне улазнице (родитеље са децом старости до 16 година) 800 динара.

Паркинг: 200 динара по сату.