Међународно отворено такмичење Belgrade International F1N Trophy одржано је од 7. до 9. јула на Београдском сајму. У сарадњи са АК Београд, организатор такмичења био је АК Моделар. Такмичење се налази и у календару FAI, а ове године први пут је одржано у две хале – 1 и 4. Надметали су се учесници из Србије и Хрватске, јер су такмичари из Русије, из техничких разлога, одустали на пола пута ка Београду. Покровитељ манифестације био је Београдски сајам.

Првог такмичарског дана – 8. Јула, у сениорској конкуренцији у категорији Ф1Н прва три места освојили су такмичари из Србије. Први је био Стефан Павелка, други Бошко Лаћимић а трећи Никола Ђорђевић.

И у категорији Ф1Н – 150 (катапулт клизачи), у сениорској конкуренцији, најуспешнији такмичари су били из Србије. Прво место освојио је Војислав Стојковић, друго Слободан Милић а треће Светозар Гостојић.

Најуспешнији такмичари у јуниорској конкуренцији Ф1Н били су Видак Веселиновић и Александар Ристивојевић из Србије.

 

Другог дана у сениорској конкуренцији у категорији Ф1Н најуспешнији су били Лазар Лаћимић, Никола Ђорђевић и Иван Ђеоргиевски, а Лазар Лаћимић је постигао и државни рекорд у најдужем лету – 43,5 секунди.

У категорији Ф1Н – 150, сениори, најбољи пласман остварили су српски такмичари Никола Ђорђевић, Видак Веселиновић и Лазар Лаћимић.

У јуниорском такмичењу у овој категорији најуспешнији су били Видак Веселиновић и Александар Ристивојевић.

Сајамска минута

„Сајамска минута“ је признање установљено прошле, 2016. године. Додељује се за постигнут рекорд у лету модела катапулт клизача категорије Ф1Н – 150. Баш као што гласи и назив признања, диплома се додељује за лет који у хали 1 траје најмање један минут. Награда до сада није додељивана, јер ниједан лет није премашио 60 секунди. Незванични рекорд од пре две године, са летом од 57,7 секунди, држи Војислав Стојковић. Овогодишњи најбољи резултат био је 53,1 секунде.

Рекорд у дужини лета клизача у категорији Ф1Н постигао је са 72 секунде лета Стефан Павелка. Он је практично „одбранио“ прошлогодишњу победу, а остварено време представља и рекорд Србије.

Diploma Sajamska minuta