Првог дана Међународног београдског сајма туризма представљен је почетак пројекта „ЕУ за културно наслеђе и туризам“ у оквиру којег су ЕУ и немачко Министарство за економску сарадњу и развој уложили 16,5 милиона евра за пројекте на истоку Србије.

Председник Србије Александар Вучић на Сајам туризма дошао је у пратњи шефа делегације Европске уније Семом Фабрицијем и отправнице послова у амбасади Немачке у Београду Доротее Гизелман.

У фокусу пројекта „ЕУ за културно наслеђе и туризам“ је осам општина и градова у Источној Србији и Подунављу – Смедерево, Пожаревац, Кладово, Неготин, Зајечар, Велико Градиште, Голубац и Мајданпек.

Председник Вучић рекао је на представљању да ће исток Србије другачије када сви ови пројекти буду имплементирани и додао да ће се развити и друге гране, а не само туризам.

„Тих 16,5 милиона евра за различите пројекте је огроман новац… Неће да промени све, али је тешко да бисмо, без обзира на све успехе које имамо у економској политици, могли да издвојимо новац за ове пројекте“, рекао је Вучић.

Оценио да ЕУ на паметан начин улаже новац у стратешки развој и туристичке потенцијале, али и дубински и разноврсно, како би Србија могла да привуче различите категорије људи да дођу на исток наше земље.

„Исток Србије и Подунавље су бисери Србије, које до данас нисмо искористили“, рекао је Вучић.

Подсетио је да је уз помоћ ЕУ обновљена Голубачка тврђава и истакао да ће, када буду завршени пројекти, и Кладово, Неготин, Зајечар и други делови источне Србије, потпуно другачије изгледати.

Председник Србије Александар Вучић, шеф делегације Европске уније Сем Фабрици и отправница послова у амбасади Немачке у Београду Доротее Гизелман

Доње Подунавље и источна Србија неоткривени су туристички рај који има велики потенцијал, рекао је шеф делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици додајући да ће се у наредне три године радити да се та туристичка дестинација представи Европи, али и остатку Србије.

Фабрици је казао и да већ четири године живи у Србији и да је то дивна земља која има јединствен туризам.

Културно наслеђе Србије је јединствено и ту смо да помогнемо да се ојача, казао је Фабрици и додао да је од како је реконструисана Голубачка тврђава било више од 150.000 посетилаца из целог света.

„Источна Србија није само богато културно наслеђе већ и божанствена природа, то је и регион вина, тако да планирамо и финансијски да помогнемо Рајачке Пимнице, које негује културу вина. Пружићемо тако свим туристима могућност не само да преспавају већ и да уживају у свим винским чарима овог краја“, казао је Фабрици.

Отправница послова у амбасади Немачке у Београду Доротеа Гизелман је изразила задовољство што ГИЗ спроводи пројекат за развој српског туризма, подсетивши да се навршава 20 година немачко-српске развојне сарадње и да је у претходном периоду у фокусу била сарадња на јачању конкурентности привредног сектора, али и стварању бољих услова за живот становништва.

Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић захвалио је представницима ЕУ и свима који су допринели реализацији пројекта, а посебно Министарству за европске интеграције који је партнер Министарству туризма и додао да је Србија једна од ретких земаља у региону у којој су туристички пројекти високо на лествици приоритета.

Иначе, „ЕУ за културно наслеђе и туризам“ је део кампање и пројекта „ЕУзатебе“ , који је усмерен развоју туризма као значајног привредног потенцијала за економски развој источне Србије и Доњег Подунавља.

Пројекат финансирају ЕУ са 15 милиона евра и немачко Министарство за економску сарадњу и развој са 1,6 милиона евра, а спроводи Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ.