Јубиларни 10. Међународни сајам наоружања и војне опреме „Партнер 2021“, највећи и најзначајнији сајам наоружања и војне опреме у југоисточној Европи, биће одржан од 11. до 14. октобра ове године, најављено је на конференцији за медије одржаној на Београдском сајму.

Поред компанија које припадају групацији Одбрамбене индустрије Србије, на „Партнеру 2021“ ће се представити и други произвођачи наоружања и војне опреме из Србије, правни субјекти регистровани за промет наоружања и војне опреме, научне, образовне и истраживачке институције, као и институције Министарства одбране у области ремонта, одржавања наоружања и војне опреме и опитовања.

Говорећи о предстојећој манифестацији, помоћник министра одбране за материјалне ресурсе др Ненад Милорадовић рекао је да ће „на сајму бити представљено више од 70 крупних средстава наоружања и војне опреме из развоја Војнотехничког института, које ради самостално или заједно са Одбрамбеном индустријом Србије, и то: артиљеријско-ракетни системи, системи ПВО, модернизована борбена возила, нова оклопна возила, ваздухоплови, беспосадне ваздухопловне и копнене платформе, противоклопни системи, телекомуникациони системи за управљање ватром, теренска возила, као и различите врсте вођених и невођених ракета. И ‘Југоимпорт-СДПР’ ће изложити око 40 система из сопственог развојног програма, а предузећа из групације Одбрамбене индустрије Србије, осим наоружања која развијају са ВТИ, приказаће и своје развојне пројекте. У складу са међународним карактером манифестације, у склопу растуће међународне војнотехничке и војно-економске сарадње са партнерским земљама, укључујући ту Руску Федерацију, Француску, САД, НР Кину, бројне западне развијене земље и пријатељске земље са Блиског и Средњег Истока и Африке, очекујемо да се на сајму ове године појави значајан број иностраних, реномираних произвођача наоружања и војне опреме“.

Милорадовић је нагласио да Министарство одбране „Партнер“ сматра значајном приликом и важним механизмом за презентовање домаћој и светској јавности достигнућа Републике Србије у области истраживања, развоја и производње наоружања и војне опреме и одбрамбене технологије. Подсетио је и да су капацитети у области истраживања и развоја наоружања и војне опреме истовремено значајан ослонац за одржавање и унапређење одбрамбене моћи Републике Србије, али и потенцијал за извоз и економски раст.

Партнер 2021

Помоћник директора ЈП „Југоимпорт-СДПР“ за комерцијалне послове Александар Лијаковић истакао је да ће се та компанија, као суорганизатор предстојећег сајма, представити у оквиру три пословне мисије које има, као носилац развоја и производње сложених борбених система и муниције, као интегратор српске одбрамбене индустрије на светском тржишту и као компанија која се бави опремањем Војске Србије и Министарства унутрашњих послова средствима из домаће производње и из увоза.

Лијаковић је рекао и да ће на сајму „Партнер“ бити приказани производи из развоја и производње зависних Југоимпортових предузећа, као што су „Борбени сложени системи“ из Велике Плане, са погоном и у Куршумлији, фабрика „Белом“ у Узићима, која производи малу муницију, панчевачка „Утва“, као и „Ковачки центар“ и нова „Капислана“ у Ваљеву. Лијаковић је истакао и да се у саставу групације зависних предузећа „Југоимпорт-СДПР“, осим предузећа које су технолошки чланови групације, налази и Српска банка, као финансијски и стратешки партнер те компаније.

„Партнер“ је, по његовим речима, прилика и за представљање групације Југоимпортових коопераната. „Реч је о низу малих и средњих предузећа без којих не бисмо могли да радимо. Они раде компоненте и подсистеме за наше сложене борбене системе, укључујући и неке сложеније, као што је аутоматски пуњач за ‘Нору’… Та предузећа на сајму доприносе приказу укупне ефикасности и моћи наше одбрамбене индустрије“.

Мирјана Лукић, саветница ВД директора Београдског сајма, истакла је да је „Партнер“ резултат добре сарадње Министарства одбране и предузећа „Југоимпорт-СДПР“ и да се Београдски сајам труди да, као трећи партнер, буде на висини задатка. Она је подсетила да је први сајам имао 23 излагача, али да је у међувремену постао респектабилна манифестација и најјачи сајам у региону Југоисточне Европе, и то не само по обиму, него и по квалитету и интересовању светски значајних излагача за учешће на сајму „Партнер“, о чему говоре и врхунски учесници о којима смо раније могли само да чујемо.

Десети сајам наоружања и војне опреме „Партнер“ биће одржан у халама 1 и 4 и на отвореном простору Београдског сајма, на површини од око 26.000 квадратних метара изложбеног простора. Током трајања сајма биће организовани стручни форуми и панел дискусије на којима ће војни експерти из земље и иностранства имати прилику да покажу достигнућа и идеје и размене искуства у области одбрамбене технологије, а уколико услови дозволе, биће одржана и демонстрација наоружања и војне опреме са бојевим гађањем на полигону Војске Србије у Никинцима.