Последњу недељу новембра и почетак децембра на Београдском сајму обележиће чак пет изузетно разноврсних сајамских манифестација високог међународног угледа и значаја. Током само шест сајамских дана посетиоци ће моћи да се обавесте о најновијим достигнућима и трендовима у енергетици, екологији, медицини и стоматологији, етно храни и пићу и зимској спортској опреми.

18. Међународни сајам енергетике и 19. Међународни сајам заштите животне средине и природних ресурса EcoFair

представиће се посетиоцима од уторка до четвртка, 28. до 30. новембра 2023. године, у Хали 1 Београдског сајма.

На овим двема комплементарним и органски повезаним манифестацијама учествује више од 80 излагача, међу којима су доминантнији они инострани, који долазе из Немачке, Мађарске, Румуније, Чешке, Пољске, Словеније, Северне Македоније, Црне Горе, па чак и Кине, Израела, ДР Конга, Гане… Најважнији енергетски фактори из Србије се, наравно, подразумевају.

Сајам енергетике, респектабилна сајамска манифестације са УФИ лиценцом, окупља стручњаке, предузећа, компаније, организације, инвеститоре и доносиоце одлука из различитих сектора енергетске индустрије – производње и дистрибуције гаса, нафте, угља, електричне енергије – како би се приказала најновија достигнућа у тој индустрији, повезали професионалци из сектора, образовали посетиоци о енергетским темама и промовисала одржива енергетска пракса. Сајам енергетике омогућава компанијама да прикажу најновија достигнућа у областима као што су обновљиви извори енергије, енергетска ефикасност, паметне мреже, складиштење енергије, услуге и решења која могу помоћи у побољшању одрживости и сигурности у сектору енергетике и друге иновације. Један од приоритетних циљева Сајма енергетике је промоција одрживе енергије, обновљивих извора енергије, заштита животне средине, смањење емисије гасова стаклене баште.

Сајам екологије Ecofair окупља институције, произвођаче опреме, дистрибутере, рециклере, оператере, депоније, локалне самоуправе, комунална предузећа, генераторе отпада, стручну јавност, ради промоције одрживе праксе, производа и решења који доприносе заштити животне средине. То може укључивати обновљиве изворе енергије, рециклирање и управљање отпадом, енергетску ефикасност, зелену градњу, иновативне технологије и све друге еколошки прихватљиве иницијативе. Незаобилазна је и промоција одрживих стилова живота, као што су еколошка исхрана, смањење употребе пластике, коришћење еколошки прихватљивих производа и слично.

Радно време сајмова је од 10 до 17 часова.

Појединачна улазница кошта 500 динара, групна 300 динара, а паркинг за аутомобиле у сајамском кругу плаћа се 150 динара по сату.

46. Међународни сајам медицине и стоматологије „Медидент“

дочекаће посетиоце од четвртка 30. новембра до суботе 2. децембра 2023. у Хали 3 Београдског сајма.

Ова вишедеценијска, најреспектабилнија регионална медицинска пословно-комерцијална и едукативна сајамска манифестација, окупиће преко 50 домаћих и регионалних излагача и представника иностраних компанија, који ће настојати да, под слоганом „Заједно до здравља“, репрезентативном понудом понајвише денталне, али и остале медицинске и лабораторијске опреме и средстава, фармацеутских и других производа и услуга, докажу да су сајамски ослонац целокупне струке и пратећих и сродних индустрија.

Циљ Медидента је да окупља медицинске стручњаке, произвођаче медицинске и стоматолошке опреме, истраживаче, пружаоце здравствених услуга, фармацеутске компаније и пацијенте, да буде платформа за размену знања, представљање иновација, промоцију нових технологија и едукацију, за развој пословних веза и унапређење здравствене праксе. Овај догађај подразумева и предавања и радионице на којима професионалци представљају најновија истраживања, технике и третмане, што је предуслов за унапређивање вештина, праћење најновијих трендова и примену најбоље праксе. На стручним сесијама представљају се нови материјали, инструменти и технике које побољшавају дијагностику и лечење пре свега стоматолошких проблема. Медидент је познат и по својеврсним хуманитарним активностима као што су неке бесплатне медицинске и стоматолошке услуге, прегледи, третмани или савети, понајвише за угрожене групе.

Радно време сајма Медидент је од 10 до 19 часова, последњег дана до 18 часова.

Цена појединачне улазнице износи 500, а групне 300 динара.

17. Сајам етно хране и пића

одржава се од четвртка 30. новембра до недеље 3. децембра, у халама 2А и 2Ц Београдског сајма.

Ова манифестација, чији је пословни циљ „утемељење робне марке етно производа“, представиће више од 300 произвођача традиционалних прехрамбених производа. Мали произвођачи ће углавном наступити на збирним штандовима, у организацији Привредне коморе Србије и њених регионалних огранака, Задружног савеза Србије и Војводине, градских управа и удружења, те Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, које је, уз град Београд, покровитељ манифестације. Међународни карактер манифестацији даће учесници из Републике Српске (БиХ), Црне Горе и Грчке.

Сајам промовише спој традиције и аутентичности, пружајући посетиоцима прилику да открију разноликост укуса и мириса које нуди богата кулинарска баштина нашег региона. Осмишљен је као простор где се сусрећу произвођачи, мајстори кулинарства и истински љубитељи добре хране. Посетиоци ће истражити широк спектар традиционалних јела, аутентичних делиција и рафинираних пића, док ће се у исто време одржавати предавања о значају очувања и промоције локалне кулинарске баштине.

Радно време Сајма етно хране и пића је од 10 до 19 часова.

Цена улазнице је 500 динара, а паркинга за аутомобиле у кругу сајма 150 динара по сату.

35. Експо-зим, сајам зимске спортске опреме, туризма и рекреације

биће одржан од четвртка 30. новембра до недеље 3. децембра 2023. године у Хали 5 Београдског сајма.

Као најузбудљивији догађај сезоне, Експо-зим је посвећен љубитељима снега, брзине, адреналина, зимских спортова, скијања, сноубордања, клизања или планинарења, и зимског угођаја уопште.

И за професионалце и за почетнике, више од 50 излагача ће изнети све што чини добро зимско расположење: најновије моделе скија и везова, скијашке ципеле прилагођене различитим стиловима и нивоима вештине, штапове за скијање са иновативним карактеристикама, сноуборд опрему, јакне отпорне на временске услове, панталоне, рукавице, капе, шалове, термочарапе и другу одећу за одржавање топлоте, кациге, заштитне наочаре, штитнике за руке и колена, чизме отпорне на воду и снег, иновативне моделе санки и опреме за забаву на снегу, итд.

Увозници, произвођачи, туроператори, менаџери зимских одмаралишта, компаније и продавци спортске опреме и одеће, инструктори скијања, сноуборда или пењања, спортска удружења, спортисти и техничари-сервисери, осигуравајућа друштва – спремни су да дају савете, одговарају на питања и деле знање и искуство о опреми прилагођеној потребама посетилаца, техникама одржавања опреме и безбедности, понудама и попустима на опрему реномираних брендова. Излагачи најављују и традиционалне сајамске попусте и до 50 одсто.

Радно време Експозима биће од 10 до 20 часова.

Цена улазнице је 500 динара, а паркинга за аутомобиле у кругу сајма 150 динара по сату.