На Београдском сајму данас су отворени 59. Међународни сајам намештаја, опреме и унутрашње декорације и 59. Међународни сајам машина и алата из области дрвне индустрије.

До среде 11. октобра на једном месту моћи ће да виде производи високог квалитета и функционалности, профилисани у све сегменте опремања и уређења ентеријера, екстеријера, објеката различитих намена.

Представиће се више од 120 излагача из Србије, Италије, Немачке, Турске, Босне и Херцеговине, Хрватске, Северне Македоније, Пољске, Кине и Словеније.

Сајам машина, који је својеврсни ослонац и материјални покретач целокупне дрвне и дрвно-прерађивачке индустрије Србије, трајаће дан краће, до уторка 10. октобра у хали 5, и као ослонац и материјални покретач целокупне дрвне и дрвно-прерађивачке индустрије Србије, приказати широки спектар производа, најновије технологије и услуге намењене индустрији обраде дрвета.

Отварајући сајам, декан Шумарског факултета Универзитета у Београду проф. др Бранко Стајић изразио је задовољство што има част да отвори ова два сајма, у име садашњих и будућих студената Шумарског факултета, док су многи дипломци данас присутни на сајму као већ озбиљни привредници и чланови академске заједнице.

Рекао је да је у преради дрвета и производњи намештаја у Србији активно 3.600 фирми које запошљавају око 33.000 радника.

– Ове две гране су лане оствариле 1,57 милијарди евра прихода, од чега је више од 700 милиона остварено извозом. Њихово учешће у извозу Србије лане је износило 2,2 одсто – навео је он.

На свечаном отварању присутнима се обратио и Сава Чвек, еминентни дизајнер, оснивач и председник једне од водећих компанија за дизајн и инжењеринг у Америци.

Он је истакао да овом најзначајнијем годишњем догађају у индустрији намештаја у нашој средини прави смисао дају посетиоци, а да дизајнери својим знањем, новим идејама и уз помоћ нових технологија, креирају производе који могу да одговоре потребама савремених људи и купаца.

У халама 1, 1А, 2, 3 и 3А Београдског сајма посетиоци могу да нађу широк спектар намештаја за различите просторије и намене – стамбени, канцеларијски, дечји, баштенски намештај, кухиње, спаваће собе, гарнитуре, различите стилове намештаја – модерне, класичне, минималистичке, рустичне, као и расвету и декоративне предмете за разне ентеријере.

Концепцијски ослонац Сајма намештаја је и промоција дизајна и уметника – дизајнера, чија присутност доноси додатну вредност догађају и доприноси целокупном искуству посетилаца. Представљајући нове дизајнерске линије, концепте и идеје за намештај и ентеријер, и ове године у програмима Design Talks и Изложба младих дизајнера, који ће се одвијати у хали 2Б, сајам ће рефлектовати преко потребни дух иновативности и креативности.

Очекује се да Design Talks и ове године привуче пажњу публике, а међу одабраним темама су:

петак 6. октобар 15-17 часова

ДИЗАЈН/ ИЗЛОЖБА/ ПРЕЗЕНТАЦИЈА
Простор/ време/ садржај…
Зашто су изложбе важне? Где, шта, када И како излажемо?

субота 7. октобар 15-17 часова

ДИЗАЈН/ ПРОЦЕС/ ПУТ
Производња/аутор/професија
Шта је дизајн? Пасија, професија или посао?

недеља 8. октобар 15-17 часова

ДИЗАЈН/ УМЕТНОСТ/ ДРУШТВО
Мода, кич, тренд
Удружени или сами? Где смо, шта смо и куда идемо?

понедељак 9. недеља 15-17 часова

ДИЗАЈН, САРАДЊА, БУДУЋНОСТ
Одрживо или циркуларно?
Очи у очи, индустрија, професија

уторак 10. октобар 15-17 часова

ДИЗАЈН, ЕДУКАЦИЈА, ПРОФЕСИЈА
Јуче, данас и сутра
Ко и како данас студира дизајн, а ко и како предаје?

Радно време Сајма намештаја је од 10 до 20 сати, а цена појединачне улазнице је 450 динара, за групне посете 350 динара, док је за ђаке и студенте 250 динара, а пословна пропусница кошта 2.500 динара

Радно време Сајма машина од 6. до 9. октобра је од 10 до 19 сати, 10. октобра од 10 до 18 сати, а улаз је слободан.