На Београдском сајму свечано су отворене три пословне манифестације – 13. Међународни сајам енергетике, 14. Међународни сајам заштите животне средине и природних ресурса – EcoFair и 6. iSEC – Међународни сајам урбаних паметних технологија – Паметни и сигурни градови.

„Нова енергија – паметни градови“, заједнички слоган манифестација, указује на суштинску повезаност енергетске, еколошке и комуникационо-технолошке и безбедносне основе опстанка целокупне људске цивилизације, с посебним акцентом на њен урбани контекст. Сајмови се одржавају у хали 1 и трају до петка, 6. октобра.

Уз захвалност упућену компанијама које учествују на овогодишњим манифестацијама, сајмове је свечано отворила Мирјана Филиповић, државна секретарка у Министарству рударства и енергетике. Нагласивши да је Сајам енергетике значајан скуп који ресорно министарство подржава, Мирјана Филиповић је рекла да је Србија на завидном нивоу што се тиче и ЕПС-и осталих компанија, али да је, уз чување традиционалних извора енергије, неопходно даље улагање и у нове, обновљиве изворе енергије.

Milorad Grčić. v.d. direktora Elektroprivrede Srbije

На свечаном отварању говорио је и Милорад Грчић. в.д. директора Електропривреде Србије, подсећајући да је ЕПС највећа и најважнија компанија у Србији и један од стубова привреде, јер у њој егзистенцију обезбеђује више од 30 хиљада радника, али и више десетина хиљада запослених у кооперантским фирмама. Грчић је подсетио да ЕПС наставља реорганизацију, улагања у модернизацију и проширење производних капацитета, као и у стабилан транспорт струје. Да ЕПС „има будућност“ доказује и бољи пласман на листи најуспешнијих компанија у југоисточној Европи – са 19. ЕПС је „скочио“ на 7. место, истакао је Грчић.

Стручну и организациону подршку ове манифестације добијају од свих ресорних министарстава Републике Србије – Министарства рударства и енергетике, Министарства заштите животне средине, Министарства унутрашњих послова, Министарства одбране, Министарства трговине, туризма и телекомуникација, Министарство државне управе и локалне самоуправе, као и Привредне коморе Србије и других струковних удружења, привредних организација, академских, образовних и истраживачких институција, као и специјализованих медија.

Otvorena tri poslovna sajma - Energetika, EcoFair i iSEC

ЕНЕРГЕТИКА 2017.

Међународни сајам енергетике, са УФИ лиценцом, регионални је и интегративни предводник у повезивању свих сегмената и фактора енергетског сектора у овом делу Европе. Он је и највећи годишњи регионални скуп компанија, корпорација, предузећа, институција и професионалаца у секторима електричне енергије, угља, нафте и гаса, обновљивих извора енергије, енергетске ефикасности или рударства.

Програмску окосницу сајма чине производња и експлоатација, обогаћивање, дистрибуција, транспорт, складиштење или непосредно коришћење и постојећих и потенцијалних природних ресурса и извора енергије, али и научно-истраживачки рад, паметне технологије, уштеда енергије, енергетска ефикасност, образовна подршка и све друге области које су део енергетског темеља и покретач целокупног привредног и јавног живота земље и региона.

Енергетика 2017. окупља представнике више од 150 домаћих и иностраних енергетских агломерата, фирми, институција и организација из десетак земаља. Има наглашен пословни карактер, што потврђује и више од 8.000 најављених домаћих и иностраних пословних посетилаца и професионалаца, али и неколико стотина процесуираних интеракција међу учесницима. На тај начин се наглашава и тржишни карактер ове манифестације, јер представља и прилику да се представе и повежу инвеститори, произвођачи опреме, ресорна администрација, финансијске институције, локална самоуправа и сви други најбитнији чиниоци који могу да допринесу стабилности и афирмацији овог привредног сектора.

ECOFAIR 2017.

Међународни сајам заштите животне средине и природних ресурса – EcoFair, 14. по реду, посвећен је системима и механизмима заштите животне средине. Посебан акценат ставља на „циркуларну економију“, индустрију рециклаже, управљање отпадом, комуналне технологије, заштиту природе и природних ресурса од загађења. EcoFair је привредно-едукативна манифестација и најрепрезентативнији скуп те врсте у овом делу Европе.

Ова манифестација има наглашен међународни карактер, не само због великог броја иностраних учесника, него и због домаћег законодавног контекста (са капиталним финансијским ефектима), јер се чак 30 одсто нормативног дела предстојећег преговарачког процеса приближавања Европској унији односи на еколошку проблематику.

Структуру излагачког и конференцијског програма чине сви сегменти заштите животне средине: земљиште, ваздух, вода, природни ресурси, рециклажа, берза еколошких услуга, локална самоуправа, комунална опрема, невладин сектор…

ПАМЕТНИ И СИГУРНИ ГРАДОВИ

Међународни сајам урбаних паметних технологија – iSEC – Паметни и сигурни градови настао је као логична евалуација свог познатог претходника, посвећеног високим технологијама у функцији јавне и приватне безбедности. Овогодишњим, 6. iSEC-ом доминирају високе технологе у функцији свих осталих урбаних сервиса својствених „паметним и сигурним градовима“. Дигитални и мобилни темпо живота и глобална афирмација IoT комуникација постају битан чинилац одрживе, „циркуларне“ економије, употребе зелених технологија, повећања енергетске ефикасности… У синергији, ови фактори логично се и функционално повезују у корист још безбеднијих и „паметнијих“ урбаних заједница, а овогодишњи iSEC показује како то може да се учини.

Стручној јавности представиће се око 100 домаћих и страних, директних и представљених излагача, компанија и других учесника из двадесетак земаља, а очекује се и више од 3.500 пословних посетилаца – произвођача, пројектаната, монтажера, дистрибутера, стручњака из струковних удружења, заинтересованих за најсавременија ИТ решења за надзор, мониторинг, сензорску детекцију и мерење, аутоматизацију, безбедност и софтверско-хардверска паметна решења у оквиру разноврсних области – од јавне безбедности, безбедности имовине, лица и пословања, безбедности и управљању критичном инфраструктуром, те корпоративне безбедности, преко управљања саобраћајем, здравством, школством, транспортом и паметним зградама, све до различитих облика надзора у трговини, банкарству, електронској управи, хотелијерству или социјалним мрежама.

СЕРВИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

Енергетика 2017, EcoFair 2017. и 6. iSEC одржавају се од 4. до 6. октобра у хали 1 Београдског сајма, а радно време сајмова је од 10 до 17 часова.

Цена појединачних улазница је 250 динара, а за студенте са индексом и групне посете улазнице коштају 100 динара. Паркинг се плаћа 100 динара по започетом сату. Све три манифестације посетиоци могу да обиђу куповином једне улазнице.