На другој овогодишњој конференцији за новинаре одржаној 18. октобра у Медија центру, саопштено је да је све спремно за почетак 63. Међународног београдског сајма књига, који ће се одржати на Београдском сајму од 21. до 28. октобра 2018. године.

Најављујући највећу и најзначајнију културну манифестацију у Београду, Иван Карл, секретар у Секретаријату за културу Града Београда, истакао је „да је Међународни београдски сајам књига културни бренд Београда и Србије и најдуговечнија и најпосећенија манифестација културе“. Он је рекао да Сајам књига представља једну велику породицу аутора, читалаца, издавача, преводилаца и библиотекара и додао да је „културна и едукативна мисија Сајма књига непроцењива јер пружа могућност за упознавање са новим токовима у домаћој, европској и светској књижевности“.

Зоран Аврамовић, председник Одбора Сајма књига, подсетио је да традиција Сајма књига траје још 1893. године, када је одржана прва изложба књига у Београду и додао да Сајам књига из године у годину настоји да ту традицију сачува, унапреди и обогати. Он је саопштио да ће 63. Међународни београдски сајам књига отворити песник и академик Матија Бећковић и истакао да је овогодишњи почасни гост Краљевина Мароко. Он је нагласио да је Сајам књига ове године остварио сарадњу са Министарством иностраних послова, а као резултат те сарадње биће одржана три предавања, на тему књига „Јасеновац Аушвиц Балкана“ , „Пупин -од усељеника до проналазача“ и „Дипломатска мисија др Давида Албале“. „Број посетилаца, домаћих и иностраних излагача као и број програма Сајма књига повећава се из године у годину“ нагласио је Зоран Аврамовић и закључио да „у српској култури књига представља стуб друштвене и културне традиције“ .

Њ.Е. Мохамед Амин Белхаж, амбасадор Краљевине Марока, изразио је задовољство и захвалност што је Краљевина Мароко прва арапска земља почасни гост Београдског сајма књига. „Књиге имају важну улогу у животу Мароканаца свих узраста, а сајмови попут Београдског, представљају одличну прилику да нас подсете на то колико је читање кључно за сопствени развој и непроцењива прилика да разумемо свет око нас, отварањем према другим културама и људима“. Он је истакао да ће поред штанда од 100 квадратних метара, изграђеног у оригиналном мароканском грађевинском стилу, учешће Краљевине Мароко на Сајму књига обогатити и присуство истакнутих мароканских аутора попут историчара и генералног секретара Савета мароканске заједнице настањене у иностранству Абдулаха Бусуфа, песникиње Сафае Сижилмаси Идриси, списатељице и преводиоца Сане Чаири и писца и уметника Тахара Бен Желуна.

Одржана друга конференција за новинаре поводом 63. Међународног београдског сајма књига

Мирјана Лукић, саветник генералног директора Београдског сајма, рекла је да „Београдски сајам књига осећа велику одговорност и обавезу да један од највећих брендова у српској култури буде очуван“ и додала је Сајам књига не само највећа, већ и најугледнија културна манифестација Београда и Србије.

Сања Милић, уредник програма Сајма књига говорила је о програмима овогодишњег Сајма књига. Она је истакла да ће првог дана Сајма књига, након свечаног отварања, своју књигу, „Рат – митови СССР-а 1939 – 1945“, представити Владимир Медински, актуелни министар културе Руске Федерације. Важан део програма Сајма књига биће програми посвећени поезији и прози, попут „Дијалога поетика“, на којима ће учествовати песник и академик Матија Бећковић, писци Миро Вуксановић и Владимир Кецмановић. „Програми Сајма књига биће дијалошког карактера, у оквиру њих ће људи сучељавати своја мишљења, а писце ће представљати критичари кроз разговор“, нагласила је Сања Милић и подсетила да ће гости и учесници Сајма књига бити, између осталих и перуански писац и новинар Сантјаго Ронкаљоло, португалски писац Валтер Уго Маи, словеначки песник Роберт Симонишек, амерички писац Питер Брет, као и стручњаци и проучаваоци дела Михаила Петровића Аласа и Милоша Црњанског. Проблемска тема “Политика и књижевност” биће посвећена стогодишњици од рођења Александра Солжењицина, а биће обележени и јубилеји српске књижевности,120 година од рођења Десанке Максимовић, 125 година од рођења Милоша Црњанског и 150 година од рођења Михаила Петровића Аласа. Програм Сајма књига обухватиће и програме “Књига у јавности” и “Књига ће спасити свет” у којем ће учествовати аутори, преводиоци, библиотекари, илустратори и графички дизајнери, а програм посвећен књижевности за децу носи назив по књизи Десанке Максимовић, “Бајка о Кратковечној”.

На најрепрезентативнијем сајму књига у региону, традиционално ће учествовати највећи домаћи, као и бројни инострани издавачи и писци, а током осам сајамских дана поштоваоци књижевности моћи ће по најповољнијим ценама да обнове своју колекцију књига најновијим насловима. 63. Међународни београдски сајам књига ће традиционално обележити последњу недељу октобра у Београду као празник књиге и културе.