5. јун - Светски дан сајамске индустрије

Пети јун, Светски дан сајамске индустрије, Београдски сајам обележиће изложбом радова студената Архитектонског факултета, посвећеном могућности обнове комплекса Београдског сајма и редефинисања његовог амбијенталног статуса. Изложба ће бити отворена у среду, 5. јуна, испред управне зграде Београдског сајма.

„Приступачан град“ назив је интегралног дизајнерског решења урбане регенерације амбијенталне целине Београдски сајам у приобаљу реке Саве и дела Сењака дуж Булевара војводе Мишића – од Моста на Ади до моста Газела. Ради се о апликативном задатку за мастер-студенте Архитектонског факултета школске 2016/2017. године, којем је био циљ да се интегралним урбаним дизајном истраже могућности унапређења мобилности и доступности на полигону у Београду (Београдски сајам), са једне стране, док се са друге стране конципира просторно-морфолошка и функционално-садржајна основа регенерације урбаног склопа градске четврти (Београдски сајам, приобаље Саве и део Сењака) ради подизања квалитета живљења и безбедног и квалитетног кретања у граду. Таквим приступом човек се ставља у фокус урбаног дизајна, што подразумева прилагођавање града новим видовима кретања и то првенствено ка јавном превозу, пешачењу и вожњи бициклом, док се уједно очекује трансформација градских отворених простора од саобраћајница намењених доминантно аутомобилима ка улицама дизајнираним и за људе и за друге видове кретања.

Такође, поводом обележавања Светског дана сајамске индустрије 2019. године, Пошта Србије издала је ексклузивну и ограничену серију специјалне поштанске марке. И овај филателистички раритет део је традиције Београдског сајма, којом се вреднују значајни датуми и јубилеји.

Поштанска марка Београдског сајма, поводом 5. јуна - Светског дана сајамске индустрије