Свечано отварајући 46. Међународни сајам медицине и стоматологије „Медидент“, министарка здравља у Влади Републике Србије проф. др Даница Грујичић подсетила је да „без алата нема заната“ и да је, у том контексту, овај сајам својом понудом, представљеним средствима, апаратима, инструментима и методама, велика помоћ не само стоматолозима него и свим другим медицинским радницима којима је таква опрема основно средство за рад.

– Значај оваквих скупова – рекла је она – лежи и у чињеници да се на једном месту могу наћи лекари, стоматолози и произвођачи опреме, где могу пронаћи најбоља решења и остварити различите појединачне професионалне потребе и стручне интересе.

Министарка је изразила задовољство због подршке Министарству здравља за идеју враћања стоматолога у домове здравља. „Имати здрав приватни и државни сектор не значи бити у ‘непријатељском’ односу, него, напротив, имати здраву конкуренцију са обе стране. Надлежна републичка комисија требало би да одреди које би то услуге биле доступне у домовима здравља а које би остале приватној пракси.“

Др Марко Гојнић, председник управног одбора Стоматолошке коморе Србије, указао је на изузетан значај ове манифестације и могућност увида у најмодернију стоматолошку опрему која је данас доступна на тржишту. Похвалио је заједнички наступ приватних и државних излагача и њихове праксе, што може бити велика услуга и грађанима и уопште оралном здрављу у Србији.

Као заступник „мањинске“ медицинске струке, др Нинослав Рибић, излагач и власник фирме „011 Медикал група“ из Београда, која је дистрибутер више од 20 страних фирми, изјавио је да његова фирма настоји да буде најозбиљнији партнер свима у здравству у целини. Циљ је и да се у сарадњи са инопартнерима пружи што бољи сервис за сву опрему и да се кадар у Србији што боље обучи за руковање најновијим технологијама. Као вишедеценијски посетилац и учесник на највећим светским сајмовима ове врсте, др Рибић је указао на потребу да се најбоља светска сајамска искуства прихватају и на овој манифестацији, али и да ова манифестација буде присутна у свету.

„Медидент“ је већ деценијама најреспектабилнија регионална медицинска пословно-комерцијална и едукативна сајамска манифестација.

У Хали 3 Београдског сајма, од 30. новембра до 2. децембра 2023, окупиће се преко 50 домаћих и регионалних излагача и представника иностраних компанија са репрезентативном понудом понајвише денталне, али и остале медицинске и лабораторијске опреме и средстава, фармацеутских и других производа и услуга, докажу да су сајамски ослонац целокупне струке и пратећих и сродних индустрија.

Циљ Медидента је да окупља медицинске стручњаке, произвођаче медицинске и стоматолошке опреме, истраживаче, пружаоце здравствених услуга, фармацеутске компаније и пацијенте, да буде платформа за размену знања, представљање иновација, промоцију нових технологија и едукацију, за развој пословних веза и унапређење здравствене праксе. Стручњаци имају прилику да науче нове технике и методе, успоставе контакте и подстакну сарадњу, док пацијенти имају могућност да се информишу о најновијим достигнућима и преузму активнију улогу у очувању властитог здравља. Медидент ствара широк простор за напредак у медицинској технологији, дијагностици, терапији и пружању здравствене неге.

Ради размене знања и едукације и самих стоматолога и посетилаца, потенцијалних пацијената, овај догађај подразумева и конференције, предавања и радионице на којима професионалци представљају најновија истраживања, технике и третмане, што је предуслов за унапређивање вештина, праћење најновијих трендова и примену најбоље праксе. На стручним сесијама представљају се нови материјали, инструменти и технике које побољшавају дијагностику и лечење стоматолошких проблема, иновативни материјал као што су керамика високе естетике, биоматеријали и композити, иновативни инструменти и технике, као што су дигитално вођене имплантологије, ласерска терапија и ендодонтске технике итд.

Медидент не би био то што јесте да није и место на коме се иницирају и хуманитарне активности и друштвено одговорно пословање. То се пре свега односи на неке бесплатне медицинске и стоматолошке услуге, прегледе, третмане или савете, понајвише за угрожене групе.

СЕРВИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

Међународни сајам медицине и стоматологије „Медидент“ биће отворен од четвртка 30. новембра до суботе 2. децембра 2023. године.

Радно време сајма је од 10 до 19 часова, последњег дана до 18 часова.

Цена појединачне улазнице износи 500, а групне 300 динара. Паркинг у сајамском кругу плаћа се 150 динара по сату.