Кина и 17 европских земаља на Београдском сајму

Четврта министарска конференција Кине и 17 земаља централне и источне Европе о сарадњи у иновацијама почела је у уторак 8. октобра 2019. године перформансом „Технологија мења будућност“ у хали 4 Београдског сајма и трајаће два дана.

У присуству министра за науку и технологију Кине Ванг Џанга, министара и државних званичника из земаља централне и источне Европе, те најрелевантнијих представника иновационих екосистема из земаља учесница, конференцију су отворили председница Владе Србије Ана Брнабић и министар без портфеља у Влади Србије задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић.

У привредном делу конференције „17+1“ више од 200 компанија, универзитета, институција, инвестиционих фондова и научно-технолошких паркова из Кине и 17 европских земаља представиће најсавременија достигнућа у области иновација, дигитализације, вештачке интелигенције, роботике, мобилности, паметних градова, пољопривреде, финансија и других области.

Поред осталог, први пут у Београду, кинески иноватори приказаће симулатор кретања брзог воза од Пекинга до Шангаја у различитим временским условима. Биће ексклузивно представљена и најсавременија холограмска пројекција будућег српско-кинеског индустријског парка у Борчи. У плану је и тестирање могућности и брзине у реалном времену глобално актуелне 5Г мреже.

Према агенди конференције „17+1“ биће усвојена и Београдска декларација, којом се утврђује заједничка визија развоја заснованог на иновацијама земаља учесница механизма „17+1“.

Поред инфраструктурних пројеката на нивоу Републике Србије, где су кинеске компаније најзначајнији партнери у изградњи ауто-путева и железничке инфраструктуре, те као инвеститори у железару у Смедереву, у РТБ Бор и фабрику „Шандунг линлонг тајерс“ у Зрењанину, град Београд има у плану набавку најмодернијих кинеских електричних и дизел аутобуса кинеске компаније „Хајгер“, кинеска компанија „Пауер Чајна“ је заинтересована за послове у вези са изградњом будућег београдског метроа, кинеска државна компанија „Чајна роуд енд бриџ корпорејшн“ је партнер у изградњи поменутог највећег индустријског парка у овом делу Европе на 300 хектара у Борчи, кинеска компанија „Јинг Лонг“ треба да преузме „Икарбус“ и почне производњу електричних аутобуса и изградњу фабрике батерија за аутобусе и аутомобиле, а познати „Хуавеи“ предводи партнерске компаније у развоју пројекта „Паметни град“.

Иначе, прва конференција Кине и 17 земаља централне и источне Европе у овом формату одржана је пре седам година у оквиру иницијативе „Појас и пут“. Инвестиције Кине у тим регионима у међувремену су увећане пет пута, док је трговинска размена повећана за 50 одсто. Током 2018. године кинеска улагања само у пољопривреди премашила су 1,2 милијарде долара.