Изложба на отвореном - Позитивни на живот

Изложба под називом „Позитивни на живот“, постављена на 21 паноу на отвореном простору испред управне зграде, на улазу у простор Београдског сајма, представља емотивно и документаристичко подсећање на још недовршене тренутке историје коју ова компанија управо живи, али и на њене далеке и сјајне прапочетке.

Више је повода за овај чин самопоштовања и одашиљања снажних позитивних порука. Почетни је Светски дан сајмова, с почетка јуна, чији је Београдски сајам један од уважених и најстаријих оријентира, чак и награђиваних у конкуренцији више хиљада сајмова на глобалном плану, са неприкосновеним правом да се својим искуством, дометима и успесима представи и хвали пред читавим светом. Повод је и предстојећа 85. годишњица од отварања капија прве сајамске манифестације Београдског сајма уопште, 1937. године, на првобитној локацији, али и 65. годишњица постојања на садашњој.

Важнији од ових повода је подсећање на трагичну епоху пандемије коронавируса, којој се, док изложба траје, назире крај, а која је током једноипогодишњег терора над друштвом, животом и здравим разумом и Београдски сајам гурнула у безнађе и пословну депресију предубоку и за најжилавије спасиоце. Ипак, улога коју је Београдски сајам, заједно са читавим друштвом, одиграо и још увек игра на хуманитарном плану и током процеса масовне вакцинације, на кључном фронту у рату против пандемије, већ до сада је оставила јак печат у глобалној феноменологији друштвене одговорности, а ова изложба је само симболичан начин да се то још једанпут потцрта.

Коначно, али не мање значајан, повод је и морална и пословна опсесија да „све(т) почне нашим сусретом“, обнављањем контаката, комуникација и кретања, како би се Београдски сајам вратио на положај „места које је видео цео свет“. Изложбом се наглашава страшан понор између изванредно успешне пословне 2019. и обећавајућег почетка 2020. године и колапса у које је компанија доспела дословно преко ноћи, већ од првог дана проглашења епидемије и аутоматским ускраћивањем права на рад и пословање. Ипак, визије будућности након изласка из кризе биле су и остале стални пратилац сајамских сновиђења, а изложба није пропустила да их забележи.

У интервал од 84 године сместили су се сви кључни тренуци из историје Београдског сајма, привредни, културни, естрадни, спортски или политички догађаји који су је одређивали или усмеравали, бројне личности светског формата које су биле или сведоци или учесници у свему томе, специфични и оригинални доприноси манифестација Београдског сајма светској сајамској индустрији, начини на које је све нас Београдски сајам водио у свет и „приводио“ свет нама на ноге.

Изложба се гледа и чита с лакоћом и завређује пажњу сваког ко из било ког разлога крочи на тло Београдског сајма. Добро дошли!