Међународни сајмови Енергетика 2017. и ЕкоФаир 2017. одржавају се под истим кровом, у исто време и под заједничким мотом „Нова енергија“ како би се указало на чињеницу да представљају две суштински повезане стране јединственог глобалног феномена, глобални тренд који за циљ има одрживи развој и „циркуларну економију“.

Међународни сајам енергетике регионални је и интегративни предводник у повезивању свих сегмената и фактора енергетског сектора у овом делу Европе и највећи и најреспектабилнији годишњи регионални скуп компанија, корпорација, предузећа, институција и професионалаца у секторима електричне енергије, угља, нафте и гаса, обновљивих извора енергије, енергетске ефикасности или рударства, из земље и региона.

И у излагачком и у конференцијском програму ова изванредна међународна манифестација са високом УФИ лиценцом укључује све тематске поднивое – од нових, паметних технологија и научно-истраживачког рада, преко производње енергије, дистрибуције и управљања, до уштеде енергије.

Међународни сајам заштите животне средине и природних ресурса – ЕкоФаир, посвећен је систему и механизмима заштите животне средине, са посебним акцентом на „циркуларну економију“, индустрију рециклаже, управљање отпадом, комуналне технологије, заштиту природе и заштиту природних ресурса од загађења.

Окосницу програма ових сајмова чине међународне конференције, округли столови, панел дискусије, предавања и презентације, а неке од тема су: Улагања у енергетику, енергетску ефикасност, ОИЕ и технологије паметних и одрживих градова, Потенцијали партнерства домаћих и светских компанија на овом пољу, Јавне политике у области заштите животне средине, позиције кључних група актера, Дан инвестиција у енергетици и заштити животне средине, Циркуларна економија као шанса за развој зелене индустрије, Еко технологије за коришћење комуналног отпада као извора енергије, Дан комуналаца региона и презентација пројеката из области управљања отпадом, Актуелно стање у примени система енергетског менаџмента на локалном нивоу, Енергетска ефикасност и обновљиви извори у функцији заштите животне средине, Е-мобилитy форум посвећен потенцијалима индустрије електричних возила итд.

Очекује се учешће око 150 директних и индиректних излагача, међу којима петина иностраних, из десетак земаља и више од 8000 пословних посетилаца из земље и региона.

Изузетну подршку овим сајмовима дају бројне привредне, академске, истраживачке и струковне организације и институције, а посебна улога припада ресорним министарствима – Министарству рударства и енергетике Републике Србије и Министарству заштите животне средине Републике Србије.

Посебну овогодишњу привилегију за све учеснике, излагаче и посетиоце сајмова Енергетика 2017. и ЕкоФаир 2017. представља и 6. Међународни сајам паметних технологија – иСЕЦ – Паметни и сигурни градови, у истом термину, под сводовима исте сајамске хале, чак и под истим слоганом, посвећен паметним и сигурним градовима, напредним урбаним технологијама. Тако ће ове три манифестације представљати јединствену мултидисциплинарну платформу за логистику некима од најважнијих тема данашњице, као што су енергија, енергетска ефикасност, животна средина, безбедност и паметно управљање градовима.

Сајмови ће за посетиоце бити отворени у хали 1 Београдског сајма, од среде до петка, 4-6. октобра, од 10 до 17 часова. Цена улазница за нерегистроване посетиоце је 250 динара, за студенте са индексом 100 динара, групних 100 динара, а паркинг се плаћа 100 динара по сату.