Данас је на Београдском сајму обављена примопредаја партнерства између Републике Бугарске и Арапске Републике Египта на 41. Међународном београдском сајму туризма.

У примопредаји су учествовали Њ.Е. Радко Влајков, амбасадор Бугарске, у име овогодишње земље партнера, и Њ.Е. гувернер Црвеног мора Ахмед Абдалах, у име Египта, земље партнера Сајма туризма 2020. године. Примопредаји је присуствовао министар иностраних послова Републике Србије Ивица Дачић, који је том приликом изјавио да Србија придаје изузетан значај односима са те две земље.

Амбасадор Републике Бугарске Њ.Е. Радко Влајков захвалио је домаћину Србији што је Бугарска ове године земља партнер Сајама туризма. Истакао је да је Србија је добар сусед и пријатељска земља Бугарској, а Сајам туризма у Београду највећи у нашем региону. Пожелио је успешан наступ Египту, који има традицију у туризма, и са којим Бугарска такође има одличне односе. Захвалио се Београдском сајму на организацији Сајма туризма, као и министру Дачићу, његовим колегама и амбасадору Египта и гувернеру Црвеног мора господину Ахмеду Абдалаху.

„Туризам је изузетно важан део привреде који морамо да развијамо и сарађујемо. 12 посто ГДП Бугарске је формиран из туризма, а прошле године Бугарску је посетило више од 9 милиона страних туриста“.

„Желели бисмо да Београд буде капија за туризам целог Западног Балкана кроз повезивање копненог и ваздушног саобраћаја, а Египат нудимо као капију цивилног ваздухопловства за остали део Африке и арапског света, све до директног лета између два главна града“, рекао је гувернер Црвеног мора Њ.Е. Ахмед Абдалах, наглашавајући да „Црвено море нуди неупоредиву разноликост културног и туристичког туризма само три сата удаљеног од Београда, са сезоном која траје 365 дана у години“.

Египат - земља партнер Сајма туризма 2020. године

До учешћа Египта, као партнера на Сајму туризма у 2020. години, очекујемо велики број културних активности које промовишу египатско-српско пријатељство, пре свега као почасни гости на Археолошком филму у марту, на Дурбар фестивалу у Музеју афричке уметности у јуну и Међународном сајму књига у октобру, истакао је амбасадор Египта у Београду Њ.Е. Амр Аијловајли, додајући да је ово невиђени талас активности који ће бити додатно ојачан сазивањем Заједничког економског комитета следећег месеца у Каиру, под председавањем министара спољних послова обе земље.

Министар иностраних послова Републике Србије Ивица Дачић је на свечаној примопредаји партнерства на Београдском сајму рекао да Србија придаје изузетан значај односима са обе земље, традиционалним пријатељима и партнерима, али и свим осталим пријатељима који су заступљени на овогодишњој манифестације. Истакао је да Београдски сајам туризма представља врата Србије у свет, као и врата света за улазак у Србију.

„У данашњем глобализованом свету, Београдски сајам је полигон који ствара простор за нове интеракције међу људима и продубљивање и оплемењивање постојећих веза“, рекао је Дачић.

Он је додао да, наравно, не треба заборавити ни велики број излагача из Србије, који промовишу нашу земљу и њене туристичке потенцијале у читавом свету, јер Србија свакако има шта да понуди.

„Туризам је један од стубова на којима почива сарадња наших земља. Путовања људи и упознавање са разним земљама и регионима најбољи је начин да се оку и срцу човека приближе њихове културне, економске и друге вредности. У исто време, управо кроз адекватно представљање туристичке понуде на овом Сајму, Србија може свету приказати своје потенцијале – културне, економске, кулинарске, здравствене, музичке, спортске, научне, али и разне друге“, рекао је шеф српске дипломатије.

Он је указао да је туризам важна спона између држава и народа, која доприноси бољем разумевању и упознавању људи, и да због тога, улагање напора у правцу институционализације и промоције туристичких потенцијала Србије представља значајну допуну и помаже раду спољнополитичког ресора.

„Туризам је и значајна грана привреде, те је у наредном периоду важно уложити додатне напоре у правцу адекватне међународне презентације и афирмације српских туристичких потенцијала. Србија је земља отвореног срца, земља изврсних домаћина, која увек и са радошћу прихвата све госте и уверен сам да је овогодишњи Београдски сајам то још једном потврдио“, напоменуо је Дачић.