Др Иги на Експо-зиму

Овогодишњи Експо-зим обрадоваће не само заљубљенике у све што представља зимски (а од ове године и летњи) угођај, него и поштоваоце Др Игија, свестраног музичара који је на овим просторима обележио читаву једну епоху, деведесете године нарочито, а иначе ужива у алпском скијању и не пропушта прилику да кад год може оде до француских Алпа и препусти се „зимским радостима“. Мини-концерт овог уметника биће одржан у оквиру Експо-зима у суботу, 1. децембра 2018. године, у 17 часова, у хали 4 Београдског сајма.

Игор Тодоровић, познатији као Др Иги, од детињства је показивао таленат и љубав према музици, поставши чак и озбиљан пијаниста. Од 1992. снима прве демо-снимке, међу којима и „Зашто ја“, „Никад“, „Кажи ми“, „Мангуп“, „Dance“, „Кад ти кажем не“, који су на наступима одлично пролазили код публике. Спот за песму „Зашто ја“, који је тада радио млади Машан Лекић, десетак недеља био је први на листи Демовизије на НТВ Студио Б. Године 1993. имао је сјајан наступ на Денс фестивалу у Београду, којим је све почело. Албум „Очи боје дуге“ је 1995. за само десетак дана освојио публику и остварио огроман тираж, у то време убедљиво највећи у земљи. Др Иги је постао мега-звезда наше музичке индустрије.

На себе је привлачио медијску пажњу само сјајним песмама, никако естрадним скандалима. Добио је многе награде и признања – два Оскара популарности, два трофеја намењена групи године, Златну палму, Златни хит ТВ Новости за песму године, за најтиражнији албум, два Златна мелоса, трофеј за најпосећенији наступ, награду за најбољи женски вокал, награду за најбољу денс групу свих времена итд. – а његове песме су коришћене и као саундтрекови у филмовима као што су Муње, Шејтанов ратник, Тилва Рош, Вир, Варвари, као и у неколико позоришних представа и реклама.

После веома успешног концерта у Сава центру 1996. снима свој други албум („Као пре“), 1998. трећи („Када речи нису потребне“), четврти 2000 („Због тебе“) и пети 2002 („Све“). После свега тога, на комплетној естради више ништа није било исто. Земља се тресла у ритму денс-музике, а нови музички стил довео је до потпуно новог односа снага на домаћем естрадном небу.

Музичка биографија Др Игија је постављена на многим еуроденс сајтовима на интернету. Неизоставни део те биографије, односно тима су и певачице, а најдуже је певала и још увек пева Тања Банђур.