Завршени су најзначајнији догађаји у оквиру дрвне индустрије у овом делу Европе – 54. Међународни сајам намештаја, опреме и унутрашње декорације и 54. Међународни сајам машина, алата и репроматеријала из области дрвне индустрије.

Готово 67,5 хиљада посетилаца уживало је у експонатима које је, на 55 хиљада квадрата, изложило више од 520 излагача из педесетак земаља. Сајам је обилазила широка публика, заинтересована за опремање својих домова и осталих простора, али је значајно повећан број пословних посетилаца.

У духу слогана „Сајам намештаја – сада“, приказано је тренутно стање у индустрији намештаја и дрвно-прерађивачкој индустрији у региону, укључујући све фазе и актере – од примарних прерађивача дрвета до произвођача финалних производа и оних за опремања ентеријера.

Дизајнерска иновативност, свеже идеје, употреба нових технологија и платформи, дигитализација у дрвној индустрији неке су од карактеристика овогодишњег београдског Сајма намештаја. У фокусу Сајма биле су компаније окренуте дизајну, иновацијама, квалитету и изради функционалног намештаја, а представљене су и најсавременије машине и алати који се користе у дрвној индустрији.

Сајам намештаја „направио“ је значајан корак у реализацији зацртаног циља – да постане трећи највећи сајам те врсте у Европи – после Келна и Милана. Домаће компаније приказале су жељу и снагу да се прилагоде тржишту и конкурентно учествују у европским и светским привредним токовима. У улози излагач поново су се, после дуже паузе, нашле велике светске компаније, а представљени су и бројни реномирани светски брендови.

Најзначајнија новина на овогодишњем сајму су „Design Talks“ разговори са дизајнерима и архитектама. У пријатној сајамској атмосфери учесници и посетиоци размењивали су искуства и идеје.

У организацији Београдског сајма и Развојне агенција Србије одржана је Инвестициона конференција о индустрији намештаја у Србији „Serbian Furniture Industry Conference“. На овом стручном скупу представљени су потенцијали српске индустрије намештаја, могућности за улагања, као и искуства досадашњих инвеститора.

Представници Немачко-српске привредне коморе закључили су да је дрво значајан производ српске привреде и да представља велики потенцијал домаће економије, а најављена је и нова национална стратегија развоја дрвне индустрије Србије.

Посебну пажњу привукла је „Изложби младих дизајнера“, која је била одлична прилика за промовисање младих аутора и представљање стања у савременом дизајну.

Интернационални жири проценио је да награду „Златни кључ“ на 54. Сајму намештаја заслужује пет излагача. Најбољи производ је столица „elle“, дизајнерке Наташе Перковић, израђена у босанско-херцеговачкој компанији MS&WOOD, а најбољи пратећи елемент је огледало „опосит“, произведено у краљевачком предузећу ГИР, по нацрту аутора из Пресек дизајн студија. Предузеће МИТЈА из Словеније „Златни кључ“ добило је за најбољи сајамски наступ. Најбољи намештај за опремање изложила је Просториа из Хрватске – реч је о софи „seam“, чији дизајн потписује Bottcher Henssler Kayser. Најбољи млади дизајнер ове године долази из Пресек дизајн студија.