Учесници, посетиоци и представници медија Сајам књига често описују као велелепну манифестацију, а у прилог томе иду и бројке до којих су организатори дошли после завршетка 61. осмодневне смотре издаваштва, књижевности и културе на Београдском сајму.

Од 23. до 30. октобра 61. Међународни београдски сајам књига обишло је 188.409 регистрованих посетилаца. Од 480 директних излагача, 68 је дошло из иностранства, а свих 1002 учесника (излагачи, суизлагачи и заступљене фирме) представило се на више од 30 хиљада квадрата изложбеног простора. Уз 610 програма, у којима су могли и да учествују, посетиоци су могли да уживају и у 11 изложби. На Другом Фестивалу стваралаштва младих представљено је 9 програма.

Поред излагача из Србије, учествовали су и излагачи из Белорусије, Босне и Херцеговине, Индије, Израела, Мађарске, Јапана, Кине, Русије, Словеније, Хрватске, Црне Горе и Чешке Републике.

На Сајму је проглашен најбољи издавач, као и издавачки подухват године, најбоља дечја књига и најбољи издавач из дијаспоре. Додељено је посебно признање за допринос у области науке, специјално признање за издавача, књигу или стрип, најлепшу књигу, али и специјално признање за најуспешнијег младог дизајнера књиге.

Сајам је пратило 1207 акредитованих новинара, сниматеља и фоторепортера електронских. штампаних и онлајн медија из земље и иностранства: Бугарске, Ирана, Јапана, Русије, Украјине, Мађарске, Пољске, Кине, Македоније, Хрватске, Босне и Херцеговине, Словеније и Црне Горе.