Јубиларни, 30. Међународни конгрес и сајам козметике, неге косе, естетике и здравља „Додир Париза“ одржан је 14. и 15. октобра у хали 2 Београдског сајма.

На јесењем издању ове традиционалне манифестације представили су се произвођачи, представници и дистрибутери најпознатијих светских брендова, козметичких и фризерских кућа. Уз презентације нових производа, апарата и препарата, посетиоци су од дерматолога и козметолога могли да добију и бројне савете за негу, улепшавање и здравље.

Као и сваке године, изложени асортиман продаван је уз значајне попусте, а за посетиоце који се професионално баве негом и лепотом припремљени су специјални програми и понуде. Значајно место на „Додиру Париза“ имали су и сегменти манифестације који се баве здрављем и превентивом, правилном исхраном, рекреацијом, фитнес програмима…

У оквиру јубиларног „Додира Париза“ одржан је и други по реду Сајам холизма. Излагачи из света холизма заинтересованима су објашњавали како да се приближе природи, природном стању и да негују себе на свим нивоима. Холизам је поглед на свет и филозофија која схвата у целини све нивое бића. Холизам посматра деловање и међусобни утицај свих аспеката човековог постојања, у жељи да боље разуме здравствено стање појединца, друштвено-социјални статус и међуљудске односе. На Сајму холизма представили су се излагачи који имају холистички приступ лепоти и здрављу и који су заинтересованима презеновали предности природне козметике, ароматерапије, фитотерапије, Bowen терапије, индустријске конопље и кристалотерапије.

На овој манифестацији, намењеној пре свега дамама, одржан је и 3. CIDESCO конгрес козметике и 6. Српско-италијански конгрес са темом Холистичке масаже лица и тела. На највећој манифестацији ове врсте у региону представљени су и различити ајурведски третмани.